V Bzenci na Hodonínsku vzniká unikátní betlém

Bzenec - Do Vánoc zbývá ještě spousta času, na lesnickém a rybářském učilišti v Bzenci na Hodonínsku ale s přípravami na svátky začali už teď. Šestice žáků pod vedením slovenského řezbáře Andreje Irši vyrábí ve školních dílnách unikátní betlém. „V tomto betlému propojíme myšlenky z roku nula s technologiemi jednadvacátého století. Betlém bude složen z několika elektronických systémů, bude osvětlen, ozvučen a navíc pohyblivý,“ přiblížil netradiční dílo Irša a dodal, že betlém se bude do chodu uvádět na dálku – pomocí dotykového displeje.

Projekt je ale jedinečný také použitým materiálem. Při jeho stavbě totiž žáci pracují hned se čtyřiadvaceti druhy dřevin, mezi kterými nechybí ani vzácný eben nebo oliva. Pozadí betlému navíc vyplní dnes už částečně zuhelnatělý subfosilní dub starý dvacet tisíc let. K zisku vzácných a drahých dřevin pomohla dotace z evropských fondů – přes půl milionu korun. „Počet využitých dřevin není náhodný, čtyřiadvacítka symbolizuje hodiny v jednom dni anebo věk betlémských neviňátek, zavražděných králem Herodem, v měsících, tedy dva roky,“ vysvětlil Irša.

Na betlému pracují tři nejšikovnější žáci z třetího a čtvrtého ročníku. Podle ředitele školy Miroslava Měsíčka za odměnu. „Začínající umělec potřebuje získat jméno, a když udělá ještě na naší škole něco velkého, tak se s tím může prezentovat,“ vysvětlil Měsíček. Za pravdu mu dávají samotní žáci. „Nasbírám zkušenosti a třeba mi to pomůže při hledání práce nebo při zkouškách na vysokou školu,“ uvedl jeden z mladých řezbářů Jakub Drábek.

Po dokončení se betlém přestěhuje do slovenského Kátova, Iršova bydliště, kde se stane pravidelným symbolem vánočních svátků.

Řezbář Andrej Irša o vzniku ojedinělého betlému (zdroj: ČT24)