O památníku romského holocaustu se přestalo mluvit

Hodonín u Kunštátu - Zrod památníku romského holocaustu na místě rekreačního střediska Žalov v Hodoníně u Kunštátu je „u ledu“. Ministerstvo o něm od listopadu loňského roku přestalo informovat. Přitom se již tento rok mělo začít - byť z původního obřího komplexu v redukované formě - stavět. Jenže o něm nikdo nic neví ani v Hodoníně u Kunštátu, v jehož katastru má stát, ani v Muzeu romské kultury, které jeho vybudování iniciovalo.

Připomínka genocidy a místa někdejšího pracovního a sběrného tábora, odkud se za druhé světové války vypravovaly vlaky internovaných přímo do Osvětimi, jen tak nevznikne. Ani když se o projekt, který spustil už před dvěma lety jako ministr pro lidská práva, začal zajímat Michael Kocáb. Ten si na včerejšek s ministrem školství Dobešem naplánoval na téma „budování památníku“ schůzku a přislíbil o jejím průběhu informovat. Dnes ale nezvedá telefon. A informovat o něm nechce ani ministerstvo.

Ještě v červenci minulého roku přitom Dobeš prohlašoval, že je na projekt schváleno 70 milionů. V listopadu už byl ale jeho mluvčí opatrnější a přiznal, že se musí projekt redukovat. Původně zamýšlených 70 milionů na jeho rekonstrukci totiž česká vláda neměla, a proto musely být plány na výstavbu vzdělávacího centra omezeny. „Musíme připravit skromnější, zato dlouhodobě udržitelné řešení. Přestavba se nejspíš bude muset vejít do 30 milionů korun a následné provozní náklady budou muset být minimální,“ prohlašoval před necelými třemi měsíci situaci mluvčí ministerstva Václav Koukolíček.

Zdeněk Bubeník, místostarosta Hodonína u Kunštátu k památníku holocaustu (zdroj: ČT24)

Od té doby se však nic neděje. Obec Hodonín u Kunštátu, která by kvůli případné výstavě musela změnit územní plán a na vznik centra se přímo těší, žádné nové informace nedostala. „Nikdo se nám zatím neozval, takže vůbec nevíme, co se děje,“ prohlásil místostarosta Hodonína u Kunštátu Zdeněk Bubeník (nez).

Muzeum romské kultury, které se o památník má starat, je přitom už dávno připravené. Expozice pro památník věnovaná právě romskému holocaustu teď putuje po českých školách. „Know-how k tomuto máme, máme i lektory, kteří u nás jako jediní v České republice vyučují tematiku romského holocaustu. To všechno nabízíme už velmi dlouho. Teď musíme čekat, až nás ministerstvo jako vlastník kontaktuje,“ komentovala v listopadu situaci Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury Brno. Dnes neví nic a první schůzku má s pracovníky ministerstva na konci února.

  • Návrh romského památníku autor: Ing. ach. Martin Klimecký a Ing.arch. Tomáš Dvořák, zdroj: Muzeum romské kultury Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2084/208396.jpg
  • Rekreační středisko Žalov, kde má vzniknout památník holocaustu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2279/227817.jpg
  • Kněz František Lizna na místě bývalého sběrného tábora v Hodoníně na Blanensku sloužil mši. autor: Šefr Igor, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1888/188727.jpg