Torzo obchodního domu by mělo během letoška zmizet

Zlín - Betonové torzo stavby, která původně měla být nákupním centrem, hyzdí největší zlínské sídliště už desítky let. Majitelé slíbili nápravu, pokud se Zlín vzdá předkupního práva na zdejší pozemky. Vedení města to ale odmítlo a pokračovalo v soudním sporu. Nakonec ale po mnoha peripetiích rozhodl majitel objektu, rakouská firma EKZ, že torzo půjde definitivně k zemi. Chátrající železobetonový skelet měli dělníci rozebrat a sešrotovat ještě do konce roku. Na začátku února ale objekt na Jižních Svazích stále stojí.

A majitel objektu slibuje další termín, kdy by měla stavba zmizet. Dokonce už si najal firmu, která by pro něj měla demoliční práce zajistit. „Jsem přesvědčený, že torzo nepřežije pololetí letošního roku,“ věří Lubomír Vitásek, spolumajitel stavební firmy, která má demolici na starosti.

Budoucnost prostoru, který po demolici vznikne, ale stále zůstává nejistá. Majitel totiž stále čeká na změnu územního plánu. Předchozí zastupitelstvo totiž odmítalo jeho změny tak, aby v místě mohl vyrůst velký obchodní dům. Zlínští preferují spíše objekt, ve kterém budou sídlit menší provozovny a služby. I tato varianta tak zůstává ve hře, majitel pozemků slibuje dohodu s investorem, který by měl do projektu vstoupit.

Obyvatelům Zlína se torzo nelíbí (zdroj: ČT24)

Objekt provázejí spory

V roce 1994 původní investor požádal město o odkoupení přibližně 16.000 metrů čtverečních pozemků na Jižních Svazích. Zastupitelstvo tehdy s prodejem souhlasilo. Nicméně z obav, aby investor nezměnil podnikatelský záměr, si vymínilo předkupní právo na tyto pozemky za původní cenu, tedy za sumu, za kterou radnice pozemky tehdy prodala. Tehdejší nabyvatel s podmínkou souhlasil a slíbil, že tam postaví nadregionální nákupní centrum. V roce 2004 ale budovu i se závazky prodal, od té doby se ale nic nezměnilo a objekt dál chátral. Celý areál na Jižních Svazích má asi 33.000 metrů čtverečních, město má předkupní právo na 16.000 metrů čtverečních. Průměrná cena pozemků za metr čtvereční v roce 1994 činila 450 korun.

Na svou dobu velkoryse pojaté nákupní centrum začalo na Jižních Svazích vyrůstat koncem osmdesátých let minulého století. Nikdy však úplně nedorostlo. Při poslední návštěvě štábu České televize se podařilo natočit jen nepořádek, který tam zanechali lidé bez domova. Z torza budovy si udělali provizorní bydliště.