Kolbabova cukrárna po letech znovu láká na kávu a domácí zákusky

Brno - Znovuotevření se dnes dočkal další slavný brněnský podnik z období funkcionalismu. Kolbabovu cukrárnu a kavárnu v přízemí činžovního domu v Kounicově ulici postavil na konci třicátých let Bohuslav Kolbaba. Po válce ale Kolbabovi o dům přišli a cukrárnu v jeho prostorách převzal státní podnik. Od převratu se tam vystřídala spousta nájemníků, z cukrárny se po roce 1992 stala dokonce prodejna textilu. Teď se ale snacha původních majitelů, Drahoslava Kolbabová, rozhodla vrátit do ní vůni domácích zákusků. Znovuotevření kavárny se ujal bývalý provozní brněnské kavárny Aida Zdeněk Kloc.

„Když mi bylo patnáct, začala jsem se tady učit cukrářkou,“ vzpomíná Drahoslava Kolbabová. Zamilovala se do syna majitelů, který se tam také učil, aby jednou mohl rodinný podnik coby jedináček převzít. „Pomaloučku jsme se dávali dohromady, aniž by to staří Kolbabovi věděli. Chodili jsme spolu šest let, než jsme se vzali,“ prozradila dnes sedmdesátiletá dáma.

V roce 1948 cukrárnu převzalo státní družstvo Včela. Kalbabovi tam nějakou dobu pracovali dál, brzy však o svůj podnik přišli úplně. „Má tchýně se z toho tenkrát zhroutila,“ řekla Drahoslava Kolbabová, která cukrárnu získala v restitucích zpět. Teď věří, že po téměř dvaceti letech se jí podaří kdysi proslulému podniku věhlas navrátit.

První zákusky po dlouhé době tam zavoněly dnes ráno. Provozní Zdeněk Kloc prozradil, že chce kavárnu opět zaměřit hlavně na výrobu domácích dortů, řezů a zmrzliny. „Myslím si, že ani cenově nijak nevyčníváme, a hlavně si všechno vyrábíme sami, takže všechno bude denně čerstvé,“ řekl Kloc. V budoucnu by k cukrárně rád přistavěl také venkovní zahrádku.

Cukrárna patřila mezi funkcionalistické skvosty

Interiér funkcionalistické cukrárny a kavárny je dílem architekta Jana Víška. „Kavárna sama o sobě není moc velká, ale díky několika důmyslným architektonickým hříčkám, jako je například obložení stěn zrcadly, vypadá velice reprezentativně a mnohem větší, než ve skutečnosti je,“ popsala kouzlo prostor historička architektury Lenka Kudělková.

Klamnou hru se zrcadlem hraje dodnes i ohromný půlkruhový lustr. Ve spodním patře se zase zachovaly základy původní fontánky obložené modrými kachličkami. „Uvnitř býval šáchor a červené rybičky, bylo to moc hezké,“ zavzpomínala Drahoslava Kolbabová.

Podle Lenky Kudělkové nebyly opravy interiéru tak náročné jako v případě jiných renovovaných kaváren v Brně, například slavné ERY v Černých Polích. „Vnitřek Kolbabovy cukrárny naštěstí nebyl zasažen jeho jiným využitím v 90. letech,“ uvedla. Posledním nájemníkem byla firma Klimatex prodávající sportovní oblečení.

  • Drahoslava Kolbabová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2321/232050.jpg
  • Kolbabova cukrárna - historické snímky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2321/232052.jpg