Starostové: T- Mobile nám vyhrožoval, že vypne signál

Vysočina - Mnohé z desítek obcí, v jejichž katastru stojí vysílače společnosti T-Mobile, před několika dny šokoval její dopis. Operátor v něm žádá, aby mu obce snížily nájem, jinak vypne signál. Pro mnohé z nich, kde je slabý signál konkurentů T-Mobile, by to znamenalo, že u nich přestanou zcela fungovat mobilní sítě. Starostům obcí Zvole nebo Dalečín se ale nelíbí snižování nájmu a hovoří o vydírání.

Příkladem takové obce, která je na T-Mobilu přímo závislá, je Dalečín na Žďársku. Jeho starosta je rozzlobený a rozhodně se nehodlá „těmto vyděračským“ praktikám podrobit. „Podmínky pronájmu si stanovil už před lety T-Mobile a jsou závazné do roku 2030. A rozhodně se mi nelíbí výhružný tón dopisu,“ prohlásil starosta Dalečína Pavel Kadlec (nez.).

Obyvatelé Dalečína, který se rozkládá v malebném údolí, neví, co by dělali, kdyby T-Mobile skutečně odešel. „Už bych asi nevolala, leda z okna,“ řekla jedna z místních obyvatelek. Už teď musí těch pár lidí, kteří nejsou u T-Mobile, chodit volat na náměstí. „Náš soused zase běhá po zahradě. Naštěstí ji má dost velkou, takže signál vždycky někde uloví,“ dodal občan Dalečína.

Starosta Dalečína Pavel Kadlec (nez.) o dopisu (zdroj: ČT24)

„V dopise se píše, že T-Mobile chce o 30% snížit nájem za pozemky, na nichž má vysílač. Pokud bude zastupitelstvo trvat na stávající platné smlouvě, tak je v dopise napsané, že zváží výhodnost této lokality. Asi by došlo k tomu, že by vysílač vypnuli,“ řekl starosta obce Zvole Mojmír Starý (KDU-ČSL). Obec měla o snížení nájmu ze třiceti na dvacet tisíc korun rozhodnout do 14 dnů.

T-Mobile pro ČT otočil a tvrdí: Obce mohou návrh bez následků odmítnout

T-Mobile ve vyjádření pro Českou televizi tvrdil úplný opak. Podle mluvčího společnosti Jiřího Janečka mohou obce jejich návrh bez následků odmítnout. „Obce jsme oslovili s návrhem na úpravu stávajících smluv. Pokud jedna ze stran nebude chtít smlouvu změnit, tak zůstává platná v současné podobě,“ tvrdil mluvčí. Podle něj to, že obce odmítnou operátorovi snížit nájem, nebude pro uživatele znamenat snížení kvality nebo dokonce ztrátu signálu v místě jejich bydliště.

Mluvčí Janeček dnes připustil, že formulace dopisu, který společnost starostům poslala, se může zdát nešťastnou.