Kolem Hustopečí vede dálnice, město přesto bojuje za obchvat

Hustopeče - Dálnice D2 z Brna do Břeclavi vede kolem Hustopečí už desítky let, město se přesto potýká s hustým automobilovým provozem. Jenže plánovaný obchvat, který se má městu vyhnout a zároveň dostat dopravu k nové průmyslové zóně, se některým obyvatelům Hustopečí nelíbí. Koupili si totiž pozemky, na kterých si postavili rodinné domky, až teď se ale z nově připravovaného územního plánu dozvěděli, že kolem jejich domů se má doprava zahustit.

Obyvatelé Hustopečí proto založili občanské sdružení a začali podepisovat petici. Cíl je jediný - zabránit tomu, aby obchvat k průmyslové zóně vedl jinudy než směrem na Velké Němčice.

„Vznikem obchvatu se zabrání v rozvoji města a sníží se využitelnost oblasti. Uzavře totiž celé město. Kdo by chtěl bydlet dvě stě metrů od obchvatu, kde se předpokládá v dnešní době zatížení kolem šesti až sedmi tisíc nákladních aut denně?,“ řekl Břeclavskému deníku mluvčí občanského sdružení Martin Šípek.

Město se snaží emoce zklidnit, jsou i jiné varianty, slibuje

„Já těm lidem rozumím, asi si nezjistili, že tudy v budoucnu může vést obchvat, daleko horší je ale situace v centru města, kde auta projíždějí 5 metrů od domů, zatímco v místě obchvatu je to k nejbližším domům 220 metrů,“ říká starosta Hustopečí Luboš Kuchynka.

Koncept územního plánu by na základě petice obyvatel měl obsahovat další variantu obchvatu, která by se této lokalitě měla zcela vyhnout. „Mohli bychom se dostat i k jinému napojení na dálnici,“ věří starosta Kuchynka. Obchvat by se tak vyhnul severní části města.