Kde se ukrývaly rakety protivzdušné obrany, se prohánějí cyklisté

Sokolnice (Brněnsko) - Danajský dar dostaly od armády Sokolnice na Brněnsku. Po dvaceti letech vojáci opustili bunkry a areál plný železobetonových staveb převedli na obec. Ta bunkry nechala zdemolovat a na jejich místě po letech vznikl rekreační park s cyklotrialovou dráhou.

„Jenom prodejem železa z vojenských bunkrů jsme dostali 1,2 milionu korun za šrot,“ pochlubil se starosta Sokolnic Jiří Životský (TOP 09). Vybudovat na bývalých armádních pozemcích park s cyklodráhou ale stálo 5,5 milionu. „Chce to ještě trochu upravit, ale jezdit sem budu. Nejvíc se mi líbí překážky,“ ohodnotil novou volnočasovou zónu Martin Máša.

„Obec dostala areál bezúplatně před více než deseti lety. Celou tu dobu jsme se jej pokoušeli prodat na stavbu rodinných domů, ale bunkry byly příliš velkým handicapem, všechny investory odradily,“ popsal peripetie s bývalým vojenským prostorem starosta. Díky dotaci je vedení obce nakonec nechalo zdemolovat.

„Oslovili nás i myslivci, jestli by se v zadní části areálu nedalo udělat zázemí pro cvičení se psy. Zatím je hotová cyklotrialová dráha a vysadili jsme také desítky nových stromků a zeleně,“ připomenul Životský. S obnovou rekreačního parku pomáhají také nezaměstnaní.

Armádní komplex sloužil od roku 1981 k protivzdušné obraně nedalekého Brna. Přímo v Sokolnicích působila asi stovka vojáků, další logistický komplex byl u Mohyly míru. Železobetonové stavby z areálu zmizely před dvěma lety, od té doby tam rostly jen náletové dřeviny.

"Jeden z největších bunkrů sloužil ke garážování vozidel, která tahala rakety. V přední části stála auta, v zadní potom rakety. Rakety se v případě potřeby natáhly na auta a ta s nimi mohla odjet na odpalovací stanoviště v areálu. Je to mohutný betonový bunkr, jenž je zkonstruován proti napadení atomovými zbraněmi," vysvětlil v minulosti Vladimír Rozmahel, technický dozor demoličních prací.

Sousední Újezd u Brna získal do majetku opuštěná vojenská sila, se kterými má vedení obce velké plány: „Na celý projekt bude zapotřebí zhruba 65 milionů korun,“ odhadl starosta Újezdu Jan Hradil (nez.). Obec by tu ráda v budoucnu vybudovala ubytovnu, střelnici a v podzemních bunkrech vojenské muzeum.