Pražští radní schválili výstavbu tramvajové trati kolem Hlavního nádraží. Povede parkem

Pražští radní schválili vybudování nové tramvajové tratě, která propojí horní část Václavského náměstí i Vinohradskou třídu s Hlavním nádražím. Vést má přímo Vrchlického sady a v Opletalově ulici se napojovat na dosavadní tramvajovou síť. Informoval o tom Pražský deník. Institut plánování a rozvoje nyní může záměr zanést do územního plánu.

Radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) pro Pražský deník uvedl, že se dokončení tratě zatím nedá odhadnout, protože je výstavba teprve v procesu změny městského plánování. Podle primátorova náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) by změna měla být odsouhlasena do jednoho roku.

Trasa povede od Národního muzea Wilsonovou ulicí, kde by u Státní opery měla být vystavěna nová zastávka. Přímo ve Vrchlického sadech před nádražní budovou pak bude druhá zastávka, odkud budou tramvaje jezdit dolů do Opletalovy ulice a poté se napojí na stávající trať v ulici Bolzanova. Scheinherr uvedl, že tuto variantu schválilo jak ministerstvo kultury, tak i Praha 1. Do parku před Hlavním nádražím se tak vrátí povrchová doprava. 

Park nesmí být poškozen

Podle Hlaváčka je stavba v husté zástavbě velmi komplikovaná, obzvlášť kvůli parku (takzvaném Sherwoodu), který se před nádražím rozkládá. Dodal, že park nesmí být poškozen. 

V plánu je také druhá větev trati, která povede od budovy Národního muzea směrem dolů na Václavské náměstí. Pro tu ovšem změna územního plánu není nutná, jelikož s ní plán už podle dřívějších plánů počítá. Šestisetmetrový úsek by mohl být hotov v roce 2023.