V Praze zabil mráz dva bezdomovce - ubytovny přitom nebyly plné

Noclehárny pro bezdomovce ještě měly volná místa (zdroj: ČT24)

Rtuť teploměru padala v Praze v sobotu ráno k minus 15 stupňům Celsia, noclehárny pro lidi bez domova byly přesto obsazeny jen na 85 procent. Uvedl to ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján. Silný mráz v noci zřejmě připravil o život devětatřicetiletého bezdomovce, kterého ráno našli mrtvého v Praze-Dolních Měcholupech. Mráz nepřežili v metropoli ani další dva lidé.

Lidé bez přístřeší, kteří nechtěli riskovat nocování venku, mohli zamířit do ubytovny na lodi Hermes a do nocležen na Vackově a v Michli. Z kapacitních důvodů nebyl nikdo z nich odmítnut. „Odmítáme, jenom když je někdo úplně pod vlivem alkoholu. To ho potom odvážíme na záchytku nebo k Bulharu, kde máme centrum pro tyto lidi,“ doplnil Ján.

Vzhledem k tomu, že noclehárny nebyly zcela vytížené, neplánuje Centrum sociálních služeb otevírat další. „Je zbytečné, abychom měli tři noclehárny naplněné na 60 procent,“ řekl Ján. Pokud by se ale kapacita současných zařízení naplnila, centrum podle něj může otevřít další.

Noclehárna na lodi Hermes, která kotví na Vltavě pod Štefánikovým mostem, nevybírá kvůli mrazivému počasí až do konce víkendu obvyklý dvacetikorunový poplatek za přespání. „V pondělí se rozhodneme, zdali to ponecháme bez poplatku,“ doplnil Ján.

Další noclehárna je na pražském Vackově, tam je 80 nových míst a služba je zdarma. Většina příchozích má místo předem rezervované. Zhruba do hodiny se pak obsadí celá kapacita. Přečkat noc přichází i Pavel Plachý, který žije na ulici třicet let. „Vybalím si věci, pak si dám chleba s čajem. Můžu si udělat i čínskou polévku, rychlovarná konvice tam je.“ 

V případě velkých mrazů pak mohou podobná zařízení zachraňovat životy: „Jsme schopni zareagovat na informace od občanů: je tady člověk, mohl by zmrznout. V takové chvíli může Armáda spásy zasáhnout, dopravit ho k nám do noclehárny nebo do jiné,“ vysvětluje ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Kroupa.

Mrazy nepřežili v Praze dva bezdomovci a hlídač

To se bohužel nestalo v případě bezdomovce, který přišel o život v mrazivé noci z pátku na sobotu. 39letého muže našla v Praze-Dolních Měcholupech bez známek života strážnice městské policie. Jednou z příčin mužovy smrti bylo pravděpodobně podchlazení, dodal mluvčí pražské záchranné služby Dominik Horn.

Informaci o úmrtí muže dostala pražská záchranná služba dnes kolem 9:30 od policie. Mrtvého následně ohledal koroner. Zda byl silný noční mráz jedinou příčinou smrti, nelze zatím s jistotou říci. „Ale vzhledem k tomu, že byl nalezen venku, tak to můžeme dovozovat,“ doplnil mluvčí.

Další dva lidé pak kvůli mrazům zemřeli už v pátek. Jednou obětí byl bezdomovec, který umrzl na Libeňském mostě, další pak hlídač na parkovišti v Karlíně. Celkem vyjížděli pražští záchranáři k lidem s podchlazením během pátku a soboty devětkrát.   

V Praze žije podle analýzy, kterou si magistrát nechal zpracovat, 4000 až 5000 lidí bez domova. Ubytovny jich využívá asi 80 procent, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli svým psům nebo alkoholu. Celkem mohou pražské noclehárny přijmout kolem 800 lidí.