Praha schválila půjčku na nákup bytů od ČEZu v Písnici. Starosta nejásá

Praha nabízí Písnici bezúročnou půjčku. Nejhorší řešení, zní z místní radnice (zdroj: ČT24)

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili neomezenou půjčku pro část Libuš na nákup bytů od energetické společnosti ČEZ v pražské Písnici. Radnice městské části z toho ale radost nemá. Požaduje, aby byty koupilo město, nebo jí dalo dotaci. Jinak se z ní stane nejzadluženější obec v republice. ČEZ trvá na tom, že termínem pro podání nabídek na koupi bytů zůstává 2. prosinec.

Podle starosty Prahy-Libuše Jiřího Koubka (TOP 09) se městská část nechce zadlužit. Radní městské části se nad problémem znovu sejdou nejspíš v neděli, ve středu pak zasedne její zastupitelstvo.

Pražští zastupitelé zvolili špatnou variantu, protože astronomicky zadluží městskou část a pro nás to bude znamenat neskutečné komplikace.
Jiří Koubek
starosta Prahy-Libuše

Rozhodnutí radních o půjčce neuvítal. „Zastupitelé vybrali jediné špatné ze tří řešení,“ řekl novinářům starosta Koubek. Městská část s rozpočtem 40 milionů korun ročně by se podle něj stala nejzadluženější obcí v Česku. Navíc by přišla o peníze z grantů, které požadují potvrzení o bezdlužnosti.

ČEZ nic neposune, do pondělního rána chce stanovisko libušské radnice

ČEZ radnici Libuše vyzval, aby do pondělního rána potvrdila zájem podat cenovou nabídku. Informaci, která na jednání zastupitelstva zazněla, že by se termín pro podání nabídky mohl odložit, energetická firma dementovala. Radnice by tak nabídku musela podat do pátku 2. prosince. Odhadní cena bytů představuje zhruba 1,2 miliardy korun. ČEZ je hodlá prodat nejvyšší nabídce.

Nejblíže k obyvatelům Písnice, kteří tam žijí, má jejich radnice. A my jsme jejich radnici umožnili, aby si vzala bezúročnou půjčku na 20 let, skrze kterou můžou jít do souboje s jinými investory (…). Je to asi 700 bytů, ale my neznáme ty detaily a dané území jako ti, kteří se starají o městské části.
Petr Dolínek

Rada v úterý schválila nabídku městské části Praha-Libuš na bezúročnou půjčku splatnou za 20 let. Její výši rada nijak neomezila, aby se městská část mohla zapojit do veřejné soutěže. Radní Jana Plamínková (STAN) z koaliční Trojkoalice dnes navrhovala, aby byty koupilo město. Poté ale svůj návrh stáhla a koalice podpořila půjčku všemi hlasy.

Lidé už se obrátili na státní ČEZ i Babiše

Soubor panelových domů s celkem 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Celková podlahová plocha bytů je přes 54 tisíc metrů čtverečních. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Nájemníci tvrdí, že měli přislíbeno, že si byty budou moci odkoupit.

Iniciativa nájemců bytů apelovala na ČEZ i na vládu, chtěli byty odkupovat jednotlivě. Jejich zástupci seděli na jednání zastupitelstva už ve čtvrtek odpoledne, kdy se Písnicí začalo zabývat, část jich přišla i na páteční. Lidé už dříve apelovali také na ČEZ a vládu, především na ministra financí Andreje Babiše (ANO), pod jeho ministerstvo většinově státem vlastněná energetická firma spadá, aby se jejich situací zabýval.