Většina aktérů kauzy úplatků v autoškolách na Jablonecku se dohodla na výši trestu, píší SZ

Po roce končí vyšetřování kauzy úplatků v autoškolách na Jablonecku, většina aktérů případu se dohodla se státní zástupkyní na výši trestu, napsal web Seznam Zprávy. V souvislosti s případem zadržela loni v květnu policie pět lidí, konkrétně zkušební komisaře a provozovatele autoškoly Čičmanec. Policisté také tajně nahráli důkazy, že více než padesát řidičů nezískalo řidičský průkaz legálním způsobem.

„Potvrzuji, že v trestní věci autoškoly v okrese Jablonec nad Nisou státní zástupkyně uzavřela se třemi obviněnými dohodu o vině a trestu,“ potvrdila serveru ukončené vyšetřování jablonecká okresní státní zástupkyně Lenka Šeberková. S dalším obviněným je podle ní dohoda předjednána a uzavře se v nejkratší možné době, jakmile to dovolí zdravotní stav jeho nemocné advokátky. U posledního obviněného čeká státní zástupkyně, zda bude s návrhem trestu souhlasit.

Provozovatel autoškoly Ladislav Čičmanec se k návrhu o dohodě a trestu nechtěl pro Seznam Zprávy vyjadřovat. „Do doby, než o ní rozhodne soud, to nebudu komentovat,“ řekl. Všechny dohody musí schválit ještě jablonecký okresní soud. Jeho mluvčí Jaroslav Kneř uvedl, že návrhy na schválení dohody o vině a trestu se nyní připravují a soud je tedy ještě nedostal.

Kamery a odposlechy zadokumentovaly, jak za zhruba padesát zájemců o řidičský průkaz vyplňovali závěrečné testy zkušební komisaři. Policisté zjistili, že budoucí řidiči nemuseli absolvovat ani předepsané penzum 14 dvouhodinových jízd. Uchazeči za to podle vyšetřovatelů zaplatili autoškole kolem 20 tisíc korun. Na závěr vyšetřování čekají také úřady. S odebíráním nelegálně získaných řidičských průkazů mohou začít, až bude případ pravomocně uzavřen.

Varnsdorf

Podobný případ ještě většího rozsahu řeší aktuálně policie ve Varnsdorfu na Děčínsku, neoprávněné získání řidičského oprávnění tam už prokázali v 722 případech. Přijetí úplatku od zástupců autoškol policisté prokázali ve 24 případech. Obžalobě čelí šest osob, mezi nimi komisař, zástupci autoškol a tlumočník. Hrozí jim až desetiletý trest vězení. Úplatky dostávali dva komisaři od autoškol z celé České republiky, jeden v průběhu vyšetřování zemřel. Stovky lidí čelí stíhání z křivé svědecké výpovědi.

Na případ upozornilo policisty v roce 2019 ministerstvo dopravy, kterému se zdálo podezřelé, že v patnáctitisícovém Varnsdorfu skládá na radnici zkoušky stejný počet osob jako ve stotisícovém Ústí nad Labem. Většina z nich přitom neměla bydliště na Děčínsku. Vyšetřovatelé nasadili veškeré možné prostředky na to, aby získali potřebné důkazy. Případ začne ve čtvrtek 15. června projednávat Okresní soud v Děčíně.