Záchrana karase obecného. Pracovníci pražské zoo vypustili do rybníka stovku ohrožených ryb

Tým pražské zoo v pátek odpoledne vypustil přes stovku karasů obecných do revitalizovaného Salvátorského rybníka v Přerově nad Labem. Tento druh ryb se oficiálně považuje za kriticky ohrožený, podle mluvčího zoo Filipa Maška prakticky vyhynulý. Na záchraně původního druhu karase obecného začala zoologická zahrada spolu s Akademií věd ČR pracovat už předloni v dubnu. Ryby vypustili například v listopadu do rybníka U Kamenného stolu v pražské Vinoři.

„Jde nám o navrácení ryby, která byla ještě do minulého století běžná a dnes je téměř vyhynulá, do české přírody, protože se o ní dá mluvit jako o ‚deštníkovém druhu‘. To znamená, když budeme chránit tento druh, budeme chránit takřka celý ekosystém, kde se můžou potom množit čolci, žáby a podobně,“ sdělil Mašek.

Salvátorský rybník byl doporučen jako jeden z devíti organizací Sdružení místních samospráv, která má mimo jiné k dispozici databázi vodních ploch. Součástí revitalizace rybníka bylo odbahnění, oprava a zpevnění části břehu, výsadba stromů a úprava okolí. Přístup k rybníku je nově bezbariérový.

Práce prováděné ve dvou etapách vyšly celkem na 15,5 milionu korun. Většinu hradila obec z vlastního rozpočtu, dva miliony získala z dotace kraje, výsadbu stromů podpořila Nadace ČEZ, řekl starosta obce Jiří Beneš (STAN).

Ryby se podařilo rozmnožit přímo v rybnících zoo

Otevření nově revitalizovaného Salvátorského rybníka se dnes vedle Beneše účastnila místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN), ředitel pražské zoo Miroslav Bobek a náměstkyně pražského primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti).

Karase vypustil kurátor Zoo Praha pro obojživelníky a ryby Petr Velenský. Ryby se podařilo v rámci dlouhodobého projektu rozmnožit přímo v rybníčkách areálu zoologické zahrady.

Experti pražské zoo spolupracují s odborníky Akademie věd ČR a České zemědělské univerzity. Geneticky zjišťují, jestli karasové patří k linii dunajské nebo labské. „Chceme vrátit původní linii, tedy labskou, která se evolučně vyvíjela zde v prostředí střední Evropy. Populace by měla být čistá a životaschopná, aby se linie nekřížily,“ uvedl mluvčí.

Mašek vyzdvihl také unikátnost aktuálního konání, podle něj není návrat zvířat ze skupiny obratlovců do české přírody úplně běžný.