Za podvody se stavebním materiálem dostal muž podmínku. Vybíral zálohy a peníze si nechal

Okresní soud v Ostravě potrestal šestadvacetiletého muže, který se měl dopustit téměř šesti desítek podvodů po celém Česku. Od soudu odešel s podmínkou a povinností nahradit škodu. ČT informaci potvrdil mluvčí ostravského soudu Dalibor Zecha. Muž z Olomoucka vybíral zálohy na dodání stavebního materiálu, který ale nikdy nedodal. Během dvou let měl způsobit více než milionovou škodu. Rozhodnutí soudu není pravomocné, strany se ještě mohou odvolat.

Státní zástupce muže obžaloval z podvodu se značnou škodou letos v březnu. „Obžalovaný byl potrestán trestem na dva roky a šest měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání tři roky a šest měsíců,“ uvedl mluvčí soudu Zecha. Zároveň doplnil, že musí nahradit škodu poškozeným.

Podle policie, která na případu pracovala téměř dva roky, muž podnikal ve stavebnictví. „Přes internetové portály oslovil zájemce, kteří poptávali stavební materiál. Z počátku v několika případech ještě v roce 2019 a 2020 objednané zboží dodal,“ nastínila už dříve mluvčí ostravské policie Eva Michalíková.

Nabízel výhodnější ceny

Následně své podnikání ukončil. Jelikož se dostal do dluhů, rozhodl se využít nedostatku stavebního materiálu a růstu cen. Od roku 2021 vyhledával na internetu inzeráty s poptávkou po stavebním materiálu. Zájemcům pak nabízel výhodnější ceny než jiné firmy. Zálohy ve výši pětadvacet procent si ale ponechal a žádný materiál nedodal.

Původně se zákazníky komunikoval. Když se ale začaly navyšovat dotazy, kde mají své zboží, odmlčel se. „Z počátku s nimi hovořil, poskytoval jim výmluvy, že se musí čekat na dopravce či že materiál není k dispozici,“ popsala dříve Michalíková. Muž od začátku tvrdil, že svého činu lituje. Podle policie sám už během vyšetřování řekl, že chce poškozeným peníze vrátit.