U jezera Most má vzniknout nová čtvrť, město už má v rukou studii

Události: Nová čtvrť u jezera Most (zdroj: ČT24)

Nová obytná čtvrť by měla vzniknout u jezera Most. Domy by stály v území, kde se těžilo hnědé uhlí. Město už připravilo studii. Nová čtvrť by měla stát zhruba v jižní části. Studie pak počítá s postupnou výstavbou čtvrti až pro šest tisíc lidí. Do míst bývalého zdemolovaného starého Mostu by se tak znovu mohl vrátit život.

Kromě domů by u jezera měly být i parky a zázemí pro obyvatele. Centrálním bodem lokality se má stát přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Jenže potom, co se jezero dvanáct let napouštělo, jsou některé části území stále nestabilní. „Svahy je potřeba stabilizovat, území se celé hýbe, a proto i budoucí stavby by musely stát na nějakých mikropilotech,“ poznamenal primátor Mostu Marek Hrvol (ProMost).

Vizualizace
Zdroj: ČT24/město Most

Projekt, který se týká územní studie jižních částí, je nyní podle primátora ke schválení v zastupitelstvu a měl by být zařazený do územního plánu.  

„Myslím si, že by to bylo dobré, že by se vrátili do starého Mostu lidé a bydleli by tady u jezera,“ řekl jeden z místních Alexandr Botd. „Já bych tam bydlet nechtěl, protože bych nechtěl koukat na chemičku,“ dodal další z místních Martin Novotný. 

V roce 1965 město ustupovalo těžbě uhlí a začaly demolice. Došlo i na demolici starého Mostu. Všechny tyto momenty zachytil fotograf a ekolog Stanislav Štýs. „Má dlouhodobá idea, která se rodila minimálně padesát až šedesát let, je rekultivací vytvořit z této krajiny rekreační oblast,“ poznamenal.

Tou by se mohl stát do budoucna i celý Ústecký kraj po zatopení dalších šesti lomů v regionu.