Jižní Moravou protéká voda plná amoniaku. Případem se už zabývají inspektoři z ČIŽP

ČIŽP řeší znečištění potoka Turold (zdroj: ČT24)

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje rozsáhlé znečištění potoka Turold v okolí Mikulova. Voda, která protéká Chráněnou krajinnou oblastí Pálava i Lednicko-valtickým areálem, je znečištěna zejména amoniakem. Podnět inspektorům dalo vedení města Mikulov. Kdo za nebezpečnými látkami v potoce stojí, zatím ČIŽP nekomentuje.

Hasiči odebrali vzorky z potoka Turold v Mikulově na začátku ledna. Barva vody byla bílá, místy až namodralá, silně zapáchala. Výsledkem měření byly zvýšené hodnoty amoniaku a fosforečnanů. „Analýza potvrdila pravděpodobné znečištění fekáliemi nebo kejdou,“ komentovala starostka Mikulova Jitka Sobotková (nestr.). 

Podobné to bylo i zhruba o kilometr dál. Voda už sice měla barvu normální, ale sonda, která měří možnou přítomnost odpadních vod, hlásila abnormální výsledky. „Je to přes 1900 microsiemens (jednotka elektrické vodivosti – pozn. red.) a taková normální hodnota tady v povodí Včelníku je 1500, takže je to stále zvýšené. Před týdnem jsme tady naměřili přes dva tisíce,“ uvedl vodohospodář ze Správy CHKO Pálava Vlastimil Sajfrt.  

Voda z Mikulova končí v soustavě Lednických rybníků. I tam analýzy prokazují znečištění, a to už dlouhodobě. „Povodí sledujeme zhruba tři roky, měli jsme různé náznaky. Nejvíce varovná je zvýšená hodnota amoniaku, což je látka, která při určitých koncentracích může způsobit například úhyn ryb,“ upozornil Sajfrt. 

Město se obrátilo na ČIŽP

Po příčině znečištění potoka momentálně pátrají inspektoři z ČIŽP. Směr vyšetřování naznačil už podnět, který obdrželi od vedení Mikulova. „Týkalo se to činnosti některých právnických osob v souvislosti s nakládáním s odpadními vodami a s jejich likvidací,“ přiblížil mluvčí inspekce Jiří Ovečka. 

„Pravděpodobné znečištění jde vlastně ze spodní části Mikulova, kde nejsou z části občané ani podniky napojeny na veřejnou kanalizaci,“ sdělila starostka. Koho inspektoři konkrétně podezírají, zatím nechtějí komentovat.