V pražské botanické zahradě kvete nejmenší leknín světa

Vykvetl nejmenší leknín na světě (zdroj: ČT24)

Ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě Praha mohou návštěvníci spatřit kvetoucí nejmenší leknín na světě. Leknín trpasličí je zároveň jednou z nejvzácnějších rostlin vůbec. Do roku 2008 se vyskytoval pouze v jediném termálním prameni ve Rwandě.

Některé rostliny ve skleníku Fata Morgana pravidelně rozkvétají právě v lednu, a tak je velmi vhodná doba na prohlídku. Letos vykvetl i vzácný leknín trpasličí, který zahradníci do skleníku přesadili na konci loňského roku.

„Je to velký zázrak. Velmi vzácná rostlina už se v přírodě nevyskytuje. Kvete ráno a zavírá se kolem poledne. Původně leknín trpasličí rostl v malém termálním jezírku ve Rwandě, pak ale došlo k poškození tohoto biotopu, a tím k likvidaci leknínů,“ vysvětlil ředitel Botanické zahrady Praha Bohumil Černý. Pražská botanická zahrada je jednou z mála, ve kterých lze leknín trpasličí spatřit.

„Ve skleníku můžeme obdivovat i spousty dalších druhů rostlin. Je zde k vidění například padesát druhů zázvorů. V zahradě máme i doprovodnou faunu, například čtyřicet chameleonů nebo rybičky v tropických jezírkách,“ dodal ředitel.

Noční prohlídky a žabí koncert

Skleník trojské botanické zahrady je rozdělen do tří částí, první část je sukulentní, druhá nížinné tropy a třetí část vysokohorská, mlžná. Zajímavým prvkem je vodopád. „Funguje také jako zvlhčovač. Vlhkost je ve skleníku devadesát procent, z vodopádu se odpaří se kolem sedmi set litrů denně,“ řekl ředitel.

Skleník nabízí i noční prohlídky – Džungle, která nespí. „Prohlídky jsou s průvodcem ve skupince. Rostliny mají v noci jiné, zajímavé barvy a tvary. Návštěvníci si mohou vyslechnout i noční koncert tropických žabiček,“ popsal Černý. Večerní komentované prohlídky se konají vždy v pátek a v sobotu v šesti skupinách postupně od 17:00 do 20:00. Účast je třeba si předem rezervovat.