Po dvouleté pauze se u Slavkova odehrála rekonstrukce bitvy tří císařů

Na tisíc účastníků v historických uniformách si připomnělo 217. výročí bitvy tří císařů u Slavkova. Po dvou covidových letech program tentokrát nic neomezilo. Na rekonstrukci bitvy se přijelo podívat několik tisíc lidí.

Letošní ukázka z rekonstrukce bojů u obce Tvarožná ztvárnila Napoleonův manévr, při kterém francouzský císař rozdělil rusko-rakouskou armádu. „Letos jsme se rozhodli, že připravíme scénář podle rozhodujícího pohybu bitvy u Slavkova, které po bitvě Napoleon říkal lví skok,“ řekl viceprezident projektu Austerlitz Jakub Samek. 

Do Slavkova dorazili nadšenci ve vojenských uniformách z celého Česka i ze zahraničí, například ze Slovenska nebo Německa. Celkem se bitvy účastnili vojáci ze čtrnácti zemí, kteří měli sedm set pušek, čtrnáct děl a šedesát koní. Přes padesát vojáků přišlo pěšky například z Nedvězí u Olomouce. Cesta jim trvala šest dnů. 

„My jsme jednotka moravského landwehru, zeměbrany pocházející z Olomouce, olomoucký druhý pluk. A jinak, jak jezdíme, tak jsme z celé Moravy od Olomouce až po sever po Opavu,“ řekl jeden z účastníků bitvy Miroslav Mlčuch. 

„Jednotky se potkávají v průběhu roku na různých akcích, ať už v tuzemsku, nebo v zahraničí. Takže proto se tady domluví i Maďar s Čechem,“ poznamenal zástupce organizátorů Projekt Austerlitz Ondřej Tupý. 

Program oslav bitvy tří císařů začal už v pátek. Lidé mohli navštívit vojenská ležení nebo jarmark. Hlavním dnem byla sobota. „Letos jsme program rozšířili a návštěvníkům takto nabízíme bohatý noční program,“ řekla mluvčí města Slavkov Veronika Slámová. Po průvodu vojsk se v zámeckém parku koná i noční ukázka bitvy, kterou završí světelná instalace na průčelí zámku. Program vzpomínkových akcí zakončí v neděli v poledne pietní akt u mohyly Míru.