Mladík, který chtěl odpálit výbušniny u několika velvyslanectví v Praze, dostal podmínku

Nezletilý mladík podle rozsudku soudu v Brně připravoval bombové útoky u několika velvyslanectví v Praze. Soud mu uložil podmíněný trest, vystavil mu dohled probačního úředníka a uložil ústavní léčbu. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání. Nyní už osmnáctiletého mladíka soud usnesením také pravomocně propustil z vazby. Jednání bylo veřejnosti nepřístupné, rozsudek ale soud vyhlašoval veřejně.

Mladík chtěl podle soudu odpálit vozy s výbušninami u velvyslanectví USA, Izraele a Číny. „Doznal se, že plán připravoval, popřel ale, že by ho chtěl realizovat,“ uvedl předseda senátu Adam Kafka. 

Soud mu uložil třicet měsíců vězení podmíněně odložených na tři roky. Vzhledem k nízkému věku mu hrozil maximálně pětiletý trest vězení. Soud ho propustil z vazby, usnesení je pravomocné, mladík může vazební věznici opustit. Na plánu spolupracoval s jiným chlapcem, s ním není řízení ještě ukončeno.

Experimentoval s bombou v lese

Podle rozsudku nezletilý v roce 2021 vypracoval podrobný plán na bombové útoky, začal už získávat materiál k výrobě bomb i na sestavení rozbušky. Mladík už provedl i experiment s vyrobenou bombou, kterou vyzkoušel v lesích. Soudce uvedl, že nastala slabá exploze a teenager se pak bombu snažil zdokonalovat. „Do počítače si stáhl návody, jak takovou bombu vytvořit, zjistil si i dojezdové časy záchranných složek,“ řekl.

Mladík byl stíhán pro spáchání zvlášť závažného provinění teroristického útoku ve stadiu přípravy. Krajský soud ho 8. září ponechal ve vazbě. Jeho obhájce Petr Pařil tehdy k dosavadnímu vývoji trestního stíhání uvedl, že ani jedna ze stran nemá zájem o sjednání dohody o vině a trestu.

Inspiroval se útoky v zahraničí

Olomoucký vrchní žalobce Radim Daňhel v rozhovoru už dříve uvedl, že mladíkovy plány měly konkrétní podobu, nikdo jimi však nebyl ohrožen. „Jednalo se z mého úhlu pohledu o poměrně zajímavý případ, kdy obviněný vytvořil jakýsi plán, kdy byl inspirován teroristickými útoky, které proběhly v minulosti v zahraničí, a směřoval k provedení něčeho podobného na území České republiky. Ten plán byl poměrně dlouhodobý a on začal činit první kroky, které v tom plánu měl,“ řekl Daňhel. 

Výbuchy chtěl uskutečnit v roce 2025, na výročí teroristického útoku v americkém Oklahoma City, který spáchal Timothy McVeigh a při němž zemřelo bezmála 170 lidí.

Trpí duševní poruchou

„Jsem spokojená s rozsudkem, myslím si, že bylo rozhodnuto rozumně a spravedlivě tak, jak byly prokázány důkazy. Domnívám se, že i uložení trestu je adekvátní,“ uvedla státní zástupkyně Petra Lastovecká.

Doplnila, že se v této kauze objevily rezervy vězeňského systému, kdy u mladistvého byla v polovině pobytu ve vazbě diagnostikována duševní porucha a nijak s ním v tomto smyslu nebylo pracováno. Šlo o Aspergerův syndrom, který se vyznačuje především potížemi v komunikaci a sociálním chování.

Obhájce Petr Pařil uvedl, že zvažuje podání odvolání. „Spokojenost s tím, že nebyl ukládán nepodmíněný trest, nespokojenost s ochranným opatřením, podle nás duševní porucha nesouvisí se spáchanou trestnou činností,“ uvedl Pařil.