Lékaři v Ústí nad Labem voperovali pacientovi část pánve vytvořené 3D tiskárnou

Lékaři v Ústí nad Labem voperovali pacientovi část pánve vytištěné na 3D tiskárně (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé v Česku nahradili lékaři pacientovi část kosti implantátem z 3D tiskárny. Sedmdesátiletému muži v nemocnici Krajské zdravotní v Ústí nad Labem voperovali pánevní jamku vytisknutou z titanového prachu. Tuto první operaci hradila pacientovi pojišťovna spolu s nemocnicí. O financování dalších budou lékaři jednat. Podobných pacientů totiž přibývá.

Už před lety pacient podstoupil úplnou náhradu kyčelního kloubu. Umělý kloub mu ale zničil jamku, ve které seděl. „Protože se časem začal hýbat a ten mikropohyb zdestruoval pánev,“ vysvětlil přednosta ortopedické kliniky Krajské zdravotní Ústí nad Labem Tomáš Novotný.

„Plánování toho, jak má implantát vypadat, je postavené na CT skenech pacienta. Tisk pak není nic jiného než vložení titanového prachu do 3D tiskárny,“ popsal ředitel sekce kloubních náhrad B. Braun Dominik Kuehne.

Sami inženýři operaci dozorovali. Bylo to vůbec poprvé, kdy se tato technika použila za hranicemi Německa. „Technika, kterou tu prezentujeme, je hlavně používaná v Německu a teď ji přenášíme do dalších evropských zemí,“ řekl Kuehne.

Rekonvalescence se zkrátí na polovinu

Samotná operace trvala dvě hodiny. Nejprve lékaři museli vyndat starou kloubní náhradu, pak vložili nový implantát.

Už dva dny po zákroku se pacient na nohu postaví, plně zatěžovat ji pak může po třech měsících. Díky moderní medicíně a zdravotnickému inženýrství se doba rekonvalescence snížila na polovinu.