Archeologové pod jedním z měšťanských domů v Přerově objevili stopy osídlení z dob Velké Moravy

Archeologové potvrdili osídlení Přerova z dob Velké Moravy (zdroj: ČT24)

Archeologové na dolním okraji Masarykova náměstí v Přerově odkryli stopy osídlení od současnosti až do doby Velké Moravy. Umožnil to záchranný výzkum na dvoře takzvaného Blažkova domu, který právě prochází rekonstrukcí. Nález v rámci jednoho výkopu tak dokládá dlouhých tisíc let historie v centru Přerova.

Podle archeologa z Muzea Komenského v Přerově Zdeňka Schenka nález ukazuje tisíciletý vývoj jedné městské parcely, a to od období Velké Moravy přes vrcholný středověk, pozdní gotiku, renesanci, období baroka až po jednadvacáté století.

Přerov byl tehdy strategickým centrem, ve kterém se křížily dálkové obchodní cesty. Na kopci nad řekou žila elita, v podhradí bydleli zemědělci a řemeslníci. Dokládají to i zlomky tehdejší keramiky. „Jednalo se o typickou užitkovou keramiku našich slovanských předků z devátého století,“ popsal Schenk. 

Záhadný kachel

V sondách našli archeologové mimo jiné chuchvalce mechu. V období renesance zřejmě sloužil jako toaletní papír. Největší radost ale mají z nálezu unikátního kachle. Je na něm vyobrazen muž, který má v ruce kružidlo a na čepci ještěrku. „Předpokládáme, že se jedná o motiv, který reprezentuje jedno ze sedmera svobodných umění,“ řekl archeolog.

Kachel měl zdobit kamna některého z měšťanů, který žil v domě na dnešním Masarykově náměstí v polovině 16. století. Zatím se ale neví, o koho šlo. Jasné je pouze to, že na pozemku si v roce 1881 postavil dům s provozovnou přerovský perníkář Josef Blažek. Starší historii pozemku však budou badatelé teprve zkoumat.  

Rekonstrukce Blažkova domu v centru Přerova potrvá až do konce letošního roku. Poté tam chce přerovský magistrát otevřít podnikatelské centrum.