Zájem o paliativní péči v Česku narůstá. Její význam je obrovský, ukázal pětiletý zkušební program

Události ČT: Roste zájem o paliativní péči (zdroj: ČT24)

Speciálním týmům v nemocnicích se daří lépe zvládat bolest vážně nemocných i řešit těžké otázky v závěru života. Ukázal to pětiletý zkušební program ministerstva zdravotnictví. Do systému zavádí nový program paliativní péče. Týmů, které takovou péči zajišťují, je v Česku asi třicet. Postupně by jich mělo díky většímu zájmu přibývat. Nutné ale bude zaškolit další personál.

Některé nemocnice dostaly na rozjezd programu peníze z grantu. Ministerstvo zdravotnictví pak v roce 2018 navázalo testováním v šesti zdravotnických zařízeních. Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k tomu v roce 2018 řekl, že cílem je, aby bylo dožití pacientů v nemocnicích co nejkvalitnější. 

Paliativní týmy jsou složeny z lékařů, sester, psychologů i sociálních pracovníků. Díky projektu resortu zdravotnictví se dokázaly postarat o zhruba čtyři tisíce onkologických pacientů. Právě lidé s onkologickým onemocněním tvoří většinu klientů těchto týmů, a to až 55 procent. Zbytek jsou pacienti s onemocněním plic, cév, srdce, neurodegenerativní nemocí či demencí. 

Neurologická či onkologická oddělení projekt vítají. „Když se dostaneme do kontaktu s pacientem dříve, můžeme jeho potřeby plnit snadněji,“ popsal pediatr, neonatolog a člen paliativního týmu ve Fakultní nemocnici v Olomouci Jan Hálek. 

Zájem o paliativní péči narůstá

Díky programu odcházela z nemocnice skoro polovina pacientů s plánem další péče. Specialisté zároveň dokázali určit prognózu dožití. „Spolehlivost jejich předpovědi je osmdesát procent. Je to signál, že jsou schopni ten segment medicíny dobře řídit,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. 

Závěr svého života prožívá v nemocnici až sedmdesát procent lidí. Zájem o paliativní péči se tak zvyšuje. Fungujících paliativních týmů je aktuálně v Česku zhruba třicet. „Podařilo se popsat, že to (paliativní péče – pozn. red.) skutečně pomáhá žít lepší život. Respektování vůle a potřeb pacienta je něco, co nám v medicíně hrozně chybí,“ míní paliatr a předseda České společnosti paliativní medicíny Ondřej Kopecký. 

Potvrdila to i Radka Rüster, které před dvěma měsíci zemřel otec. Pomoc našla v pražské Vinohradské nemocnici. „S tatínkem hezky mluvili, vyšetřili, zeptali se ho, co by si přál. Kdykoliv jsem potřebovala nové léky nebo zvýšit dávkování, tak vždy mi byli ochotní pomoct,“ popsala svou zkušenost.

Snahou je nyní paliativní péči rozšířit i do dalších zdravotnických zařízení. Důležité je proto školit další odborný personál.