Pardubický kraj chce na budovy instalovat fotovoltaické panely. Do soláru bude investovat i Brno

Pardubický kraj investuje do solárních panelů (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj chce školy nebo nemocnice s vlastními fotovoltaickými elektrárnami. Návrh už odsouhlasili zastupitelé kraje, hlavním důvodem je skokové zdražování elektrické energie. Hejtmanství předpokládá, že s alternativními zdroji a energetickou soběstačností výrazně ušetří, a to například na nákladech za svícení, teplou vodu, provoz dílen technických škol nebo za elektřinu, kterou spotřebují přístroje ve zdravotnických zařízeních. Na stovky městských budov chce solární panely instalovat i město Brno.

V první fázi by mělo fotovoltaické panely dostat až 26 objektů v Pardubickém kraji. Pokud se hejtmanství podaří na projekt získat dotaci, měly by se investované peníze vrátit do tří let. „Celková investice by měla dosáhnout částky asi osm milionů korun s tím, že pokud získáme dotace, bude ta částka pro Pardubický kraj výrazně nižší,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). 

Dodal, že vzhledem k rychlému a výraznému nárůstu cen energií a také tlaku na řešení energetické náročnosti budov by kraj na projekt přistoupil i bez dotace. „Samotná návratnost by i bez dotace činila kolem sedmi až osmi let. S dotací z národního plánu obnovy by se návratnost snížila na tři, možná čtyři roky,“ řekl Netolický s tím, že jakákoliv iniciativa v souvislosti s fotovoltaikou přichází nyní vhod. 

O provoz a údržbu jednotlivých elektráren na krajských budovách by se staraly samy instituce. „Samozřejmě nechceme tyto věci vyloženě diktovat, protože každé zařízení má svého energetického manažera. Zařízení také musí být připaveno případné obtíže řešit. V první fázi se snažíme se všemi dohodnout,“ dodal hejtman. Projekt by se mohl spustit už ve druhé polovině letošního roku. 

Elektřinu by si měla sama vyrábět například Střední škola chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. „(Panely) by měly být na budově školy a domovu mládeže, kde je velká plocha. Náš zřizovatel, kterým je Pardubický kraj, nás vybral jako vhodné kandidáty vzhledem k poloze a velikosti domova mládeže,“ uvedl ředitel školy František Horák. 

Brno chce solární panely instalovat na pět set domů

Snižovat uhlíkové emise a zároveň díky solární elektrárně ušetřit chce i město Brno. Už koncem roku začala moravská metropole s instalací prvních 88 panelů na dvou městských bytových domech. V následujících pěti letech chce město fotovoltaické panely nainstalovat na pět set brněnských střech. Tímto krokem chce Brno vybudovat druhou největší solární elektrárnu v zemi. 

„Nejsme jediné město, které do toho (fotovoltaických panelů) investuje. Příkladem mohou být například německá města. Samozřejmě jsou tu i rizika, že budete investovat špatně, ale určitě těch výhod je více než nevýhod,“ myslí si Jiří Vaněk z Vysokého učení technického v Brně. 

S instalací solárních panelů už počítají také v Přerově. Tamní radnice by chtěla mít do konce příštího roku fotovoltaické elektrárny na pěti základních školách.