Biskupové představili ve Vatikánu dary pro papeže, předají mu je ve čtvrtek

Události: Biskupové představili dary pro papeže (zdroj: ČT24)

Biskupové Čech, Moravy a Slezska představili ve Vatikánu dary pro papeže Františka. Skláři v Kunraticích u Cvikova vyrobili unikátní křišťálovou schránku s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje svaté Zdislavy. Součástí daru je i šek na 50 tisíc eur, což v přepočtu odpovídá víc než 1,25 milionu korun, pro potřebné. Ve čtvrtek 11. listopadu čeká biskupy soukromá audience u papeže, při které své dary předají.

Křišťálový relikviář svaté Zdislavy vyrobili pro papeže skláři společnosti Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikova. Veřejnost ho mohla vidět 2. října při slavnostní bohoslužbě, kterou v Křišťálovém chrámu v Kunraticích sloužil papežský nuncius Charles Daniel Balvo. Skleněná plastika byla ale tehdy skrytá pod závojem, její podobu zveřejnila církev až nyní.

„Čeští skláři se s maximální pokorou, úctou a respektem k odkazu svaté Zdislavy pokusili vytvořit objekt, který v sobě nese poselství dobra, pochopení, péče, empatie a lásky,“ řekl manažer sklárny David Sobotka.

Schránka má podobu monstrance, která ve svém středu nese drobnou kůstku světice. Vyrobená je z čirého hutně tvarovaného skla, Jiří Pačinek se svým týmem na ní pracoval zhruba dva týdny. Stejný čas pak díly strávily v dílně rytce Arno Čančíka, který patří ke špičce ve svém oboru, a relikviář vyzdobil jemnými rytinami. Žádné jiné zdobení nebo zlacení schránka nemá. „Už na začátku jsme si řekli, že to uděláme jednoduché až puristické,“ dodal Sobotka.

Návštěva jednou za pět let

Skleněná schránka s ostatkem světice není jediným darem pro papeže. Biskupové předají také peníze pro potřebné. I desky, v nichž je šek uložený, jsou ukázkou umu českých řemeslníků. Potažené jsou brokátem, který vyrobila Hedva Český Brokát Rýmařov. Hedvábné brokáty se v Rýmařově vyrábějí od 19. století a byly vyhlášené, šila se z nich také liturgická roucha a pokrývky oltářů.

Firma se teď pustila do výroby nových vzorů církevních brokátů a tak se zrodil nápad vyvzorovat papežský znak a tkaninou potáhnout desky, které čeští a moravští biskupové předají papeži.

Předání darů je součástí programu návštěvy ad limina apostolorum (K prahům apoštolů), kterou by každých pět let ve Vatikánu měli vykonat biskupové a podat tam zprávu o stavu svých diecézí. Návštěva zahrnuje setkání s papežem, modlitbu u hrobů apoštolů sv. Petra a Pavla, mše ve čtyřech papežských bazilikách a návštěvy vatikánských úřadů.

Ty absolvují čeští a moravští biskupové postupně během celého týdne. Z důvodu stále trvající pandemie covidu-19 se návštěva, která potrvá do 14. listopadu, koná bez účasti poutníků z České republiky.