Roztoky u Jilemnice mají novou silnici. Obec o ni usilovala šest let

V Roztokách u Jilemnice na Semilsku skončila po dvou letech rekonstrukce krajské silnice třetí třídy. Projekt, na který použil Liberecký kraj peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, patřil letos k největším silničním stavbám v kraji. Rekonstrukce necelých pěti kilometrů silnice stála přes sto pětadvacet milionů korun.

Práce na stavbě silnice začaly v polovině loňského roku. Stavba byla náročná, součástí projektu byla rekonstrukce dvou mostů, které museli stavbaři zdemolovat a postavit nové. „V rámci rekonstrukce se postavilo 35 propustků a deset opěrných zdí, součástí stavby byla také výstavba 700 metrů dešťové kanalizace,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Rekonstrukce silnice v Roztokách podle něj nebyla jediným projektem v oblasti, pracuje se také na silnici v nedaleké Mříčné. „Ta by měla být hotová v prosinci,“ dodal.

Roztoky zahájily s Libereckým krajem jednání o rekonstrukci silnice před šesti lety, náročná byla podle starosty Osvalda Süsse (NEZ) už sama příprava projektu a nutná majetková vypořádání. „Podařilo se to, a jsem tomu rád. Obec financovala veškeré chodníky, autobusové zastávky v počtu asi deseti, veřejné osvětlení, části kanalizací a vjezdy,“ řekl starosta. Na projekt za více než dvacet milionů korun získala obec dotaci ze SFDI.

Letos měl kraj na silnice méně peněz

Liberecký kraj má letos v rozpočtu na opravy a rekonstrukce svých silnic druhých a třetích tříd zhruba sedm set milionů korun, z toho asi dvě stě milionů z vlastního rozpočtu, zbytek z evropských a státních dotací. Je to zhruba o čtvrtinu méně než loni, kdy šlo do krajských komunikací bezmála 930 milionů korun.

Od roku 2006 investoval Liberecký kraj do obnovy svých komunikací druhých a třetích tříd i díky státním a evropským dotacím přes devět miliard korun. Jejich stav se postupně zlepšuje, 39 procent komunikací je ale stále v nevyhovujícím či dokonce havarijním stavu.