Vsetín začal rekonstruovat nevyužívaný stadion. Chce zázemí pro atletiku i další sporty

Ve Vsetíně začala rekonstrukce desítky let nevyužívaného stadionu na Ohradě. Jako první přišla na řadu demolice stávajících betonových ochozů. Vedení města chce areál zmodernizovat a znovu ho otevřít sportovcům. Celková investice do oprav přesáhne 140 milionů korun a první lidé by mohli prostor začít využívat v roce 2023.

Sportovní areál na Ohradě ve Vsetíně zažíval největší slávu v osmdesátých letech minulého století, od devadesátých ale chátrá.

Sportoviště město koupilo před čtyřmi lety od Tělovýchovné jednoty MEZ Vsetín za deset milionů korun. „Stadion byl chráněn takovými valy, které plnily funkci tribuny. To znamená, že pojmuly opravdu značnou kapacitu sedících diváků, a taky zásadní funkce toho valu byla ochrana proti větru, protože se tam kromě cvičení hrál i fotbal,“ popsal starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Město usiluje o dotaci

Valy zůstanou, betonové ochozy ale musí pryč. Bourání stěn a tribun by mělo být hotové do konce listopadu. „Stavební práce by pak měly pokračovat příští rok nejprve obnovou fotbalového trávníku včetně zavlažování,“ avizuje mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

„Dlouhodobě pociťujeme absenci zázemí pro atletické disciplíny, své místo zde bude mít i hasičský sport, využívat jej k tréninkům budou mít možnost také další sportovní kluby a časový prostor pro tělesnou výchovu bude vyhrazen i školám,“ řekl místostarosta Tomáš Pifka (STAN). Stadion nabídne ale i další využití. Přibude například tréninková plocha pro hasičský sport i krytá tribuna se šatnami a zázemím. 

Celkem by měla modernizace sportoviště stát víc než sto čtyřicet milionů korun. „Vzhledem k předpokládané finanční náročnosti přestavby bude samozřejmě naší snahou zajistit spolufinancování z dotačních zdrojů státu či Evropské unie,“ doplnil starosta Vsetína Růžička.

Město požádalo Národní sportovní agenturu o dotaci, která by mohla dosáhnout až čtyřiceti milionů korun. Hotovo by mohlo být za dva roky.