Jihočeská parkoviště u hlavní silnice do Rakouska jsou plná odpadků, silničáři nestíhají uklízet

Parkoviště a lesy plné odpadků (zdroj: ČT24)

Odpočívadla na hlavních tazích do Třeboně nebo Rakouska jsou plná odpadků a dalšího materiálu. Ředitelství silnic a dálnic přitom stojí jejich úklid přes dva miliony korun ročně a ani zvýšení frekvence svozu odpadků situaci nezlepšilo.

Odpočívadlo na trase z Veselí nad Lužnicí do Třeboně patří k nejhorším v Jihočeském kraji, odpadu tam bývá nejvíc. Hned vedle odpočívadla je les plný papírů, lahví a plastů, do kterého lidé raději na houby nechodí.

„Nejsou tady žádné záchody, v lese plno odpadků. Lidi jsou bezohlední,“ postěžoval si jeden z řidičů Jan Hladký. Šest nádob na odpadky zde nestačí, po víkendu vždy přetékají. Silnice přitom prochází Chráněnou krajinnou oblastí Třeboňsko.

Parkoviště u Majdaleny na hlavním tahu z Třeboně směrem na hraniční přechod Halámky je na tom podobně. Lidé se zde zbavují i nepotřebných věcí, nábytku a pneumatik. „Našli jsme tady rychlovarnou konvici a hlavně roztrhané pytle se zbytky jídla a také plechovky a plasty,“ popsal redaktor České televize Martin Štěpánek. Nepořádek je v okruhu třiceti metrů. „Dělají to tady turisté a řidiči kamionů z východní Evropy,“ poznamenal řidič kamionu Václav Nesnídal.

„Ředitelství silnic a dálnic má v Jihočeském kraji 46 odpočívek a z nich svezeme ročně asi 400 tun odpadu,“ uvedl vedoucí českobudějovického provozního úseku ŘSD Tomáš Voráček. Situace se za poslední tři roky nezměnila a ani letos zřejmě lepší nebude. Přestože se odpadky sváží dvakrát až třikrát týdně, někde to stále nestačí.