Žalobkyně navrhuje Švachulovi 14 let vězení. Byl podle ní hlavou skupiny v kauze Stoka

Krajský soud v Brně v korupčním případu na radnici části Brno-střed ukončil dokazování. Státní zástupkyně Jana Vítková zahájila v takzvané kauze Stoka závěrečnou řeč. Jiřímu Švachulovi navrhla čtrnáct let vězení se zvýšenou ostrahou, podle obžaloby byl hlavou organizované skupiny, která ovlivňovala veřejné zakázky.

V případu čelí obžalobě jedenáct lidí a dvě firmy. Podle žalobkyně Vítkové není o vině všech obžalovaných pochyb. V závěrečné řeči se opírala především o výpovědi spolupracujících obžalovaných a o pořízené zvukové nahrávky.

„Jednoznačně vypovídají o vůdčím postavení Švachuly,“ uvedla a za zásadní označila výpověď obžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho, který podle ní popsal, jak celá organizovaná skupina fungovala.

Korupce se podle žalobkyně odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny tendru. Firem zúčastněných na systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví, uvádí obžaloba.

Další navržené tresty

Švachulovi navrhla žalobkyně čtrnáct let vězení a propadnutí majetku, El-Talabanimu souhrnný trest čtyři a půl roku vězení. Talabani už je pravomocně odsouzený v jiné kauze, stejně jako další spolupracující obžalovaný podnikatel Pavel Ovčarčin. Jemu žalobkyně navrhla souhrnný trest sedm a půl roku.

Třináct let vězení navrhla bývalému šéfovi investičního odboru části Brno-střed a bývalému místostarostovi brněnských Ivanovic za hnutí ANO Petru Liškutinovi, dvanáct let podnikatelům Ivanu Trunečkovi a Petru Kaláškovi. Navrhované tresty pro další obžalované jsou nižší deseti let či podmíněné.

Švachulův obhájce Karim Titz poukázal na to, že El-Talabani má na svědomí velký daňový únik a že byl mimo jiné odsouzen za křivé obvinění elitního policisty. Uvedl, že proti jeho klientovi není žádný přímý důkaz, jen výpověď El-Talabaniho. Pokud byla spáchána trestná činnost, El-Talabani ji páchal bez vědomí Švachuly, řekl obhájce. V případě Švachuly navrhl zproštění obžaloby.

Závěrečné řeči odpoledne přednesli například i obhájci, jejichž klienti spolupracovali s policií, El-Talabaniho, Ovčarčina, podnikatele Lubomíra Smolky a bývalého vedoucího technika na správě nemovitostí městské části Petra Kosmáka. Vyzdvihli, že se jejich klienti přiznali a že přispěli k rozkrytí věci. Obhájce klíčového svědka El-Talabaniho Robert Scigiel uvedl, že jeho klient je řádným spolupracujícím obviněním a že jeho tvrzení jsou pravdivá.

Soud dokazování ukončil

Předsedkyně senátu v pondělí ještě provedla zbývající listinné důkazy, například zprávy probační a mediační služby, opisy rejstříku trestů a podobně. Někteří z obhájců následně navrhovali k projednání ještě některé další důkazy, včetně výslechů dalších svědků, soud ale dokazování ukončil.

Švachula vinu popírá. Už dříve řekl, že se sám stal obětí nátlaku od spoluobžalovaného podnikatele Samana El-Talabaniho. Policie se zabývá i dalšími větvemi případu, stíhá 50 lidí či firem. Jednání v kauze Stoka pokračuje dalšími závěrečnými řečmi v úterý.