V Brně pokračuje stavba městského okruhu. Přes Tomkovo náměstí nebudou jezdit tramvaje

V souvislosti s pokračující stavbou velkého městského okruhu v Brně se od pondělí rozšíří dopravní omezení v oblasti Tomkova náměstí. Zúží se vozovka ve směru z Valchařské ulice u křižovatky s Provazníkovou. Uzavřená zůstane část Podsednické ulice v ústí do Kulkovy. Na Podsednickou se dostanou řidiči pouze směrem ze Svatoplukovy. Omezení se dotkne i MHD, kdy Tomkovým náměstím neprojedou tramvaje, uvedla Anna Dudková z brněnského magistrátu.

V platnosti zůstávají i dřívější omezení v automobilové dopravě. Pro tu individuální je obousměrně neprůjezdná Dukelská třída od křižovatky s Provazníkovou po křížení s Hálkovou a řidiči musí využít objízdné trasy. V Dolnopolní ulici platí zákaz zastavení a hlavně kolem mostu je provoz zúžen do jednoho pruhu.

Do Maloměřic a Obřan se cestující dostanou náhradními autobusy. Tramvaje by přes Tomkovo náměstí neměly jezdit až do ukončení prací, což znamená zřejmě až do 11. prosince 2021. Omezený však bude i autobusový provoz.  

Složitější cestování s přestupy

„Linka 4 pojede pouze v úseku Náměstí Míru – Vozovna Husovice. Přestup mezi tramvajemi a autobusy náhradní dopravy bude v obou směrech možný v zastávce Mostecká. Náhradní dopravu zajistí autobusová linka x4 v trase Mostecká – Tomkovo náměstí – Maloměřický most – Babická,“ doplnila Dudková.

Pro tramvaj číslo 4 a noční autobus N94 ve směru do centra je přechodně přesunuta zastávka Tomkovo náměstí zhruba o 70 metrů vpřed do Dukelské ulice před křižovatku s Hálkovou. Společnost Kordis, která na jižní Moravě koordinuje veřejnou dopravu, doporučuje pro cestování do Maloměřic a Obřan využívat linku 75 s přestupem na tramvaje na Staré Osadě a ve špičkách rovněž linku 57 s přestupem na tramvaje ve Štefánikově čtvrti.

V neděli končí uzavírka u Semilassa

Od nového týdne se naopak uleví cestujícím do městské části Královo Pole, v neděli tam po několika měsících skončí oprava křižovatky u Semilassa. Od pondělí se tak tramvajové linky 1 a 6 a také autobusové linky 30, 41, 43, 44, 53, 71, 84, N90 a N91 vracejí na své pravidelné trasy. Provoz náhradní linky x1 skončí.