Nové výjezdové stanoviště záchranky ve Veselí nad Lužnicí má zlepšit dostupnost pro rekreační oblasti

Jihočeská záchranná služba využívá nové výjezdové stanoviště ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Má mimo jiné zajistit lepší dostupnost pro rekreační oblasti v okolí řek Lužnice a Nežárka nebo zatopených pískoven v okolí Třeboně. Vybudování nové stanice stálo přibližně dva miliony korun.

„Šlo nám o to, abychom se dostávali k občanům v co nejkratší době,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Nejbližší stanoviště záchranářů je v nedaleké Soběslavi, což představuje pro sanitky vzdálenost od Veselí nad Lužnicí pět minut. Podle Kuby ale může být tento čas někdy i rozhodující.

„Chtěli jsme, aby obyvatelé měli pocit, že jsou uprostřed kraje, ne na jeho periferii,“ řekl ředitel jihočeské záchranné stanice Marek Slabý.

Ve Veselí bude posádka bez lékaře

Na základně ve Veselí nad Lužnicí slouží posádka bez lékaře. Záchranáři, kteří na ní pracují, mohou aplikovat zákroky, k nimž lékaře nepotřebují. „Jsou to lidé, kteří jsou schopni zachránit život, poskytnout první pomoc nebo i resuscitovat,“ popsal Kuba. V případě potřeby přijede lékař z jiné základny.

Jihočeský kraj, který je zřizovatelem záchranné služby v regionu, plánuje i modernizaci jiných výjezdových míst a předpokládá, že ještě další stanice vybuduje. Na jihu Čech momentálně funguje 56 posádek zdravotní záchranné služby, které vyráží ze 33 základen. Průměrně absolvují 250 výjezdů za 24 hodin, tedy deset za hodinu.