Strakonice dají lidem k podpisu petici kvůli sporu o teplo, poté ji pošlou antimonopolnímu úřadu

Strakoničtí zastupitelé schválili vznik petice kvůli problematické situaci kolem dodávek tepla ve městě. Petici, kterou dají podepisovat občanům, pošlou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i různým ministrům. Chtějí tak zatlačit na to, aby ve sporu o dodávky tepla rozhodl Energetický regulační úřad (ERÚ). Informoval o tom starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost).

Strakonická teplárna přerušila v úterý dodávky firmě Energo, která zásobuje i 14 bytových domů na sídlišti Šumavská, jehož obyvatelé jsou tak nyní bez teplé vody. Dodávky tepla zatím teplárna neobnovila, řekl jednatel Energa Roman Němeček.

Podle starosty rozebírali zastupitelé situaci na sídlišti Šumavská. Podobný problém podle Hrdličky hrozí v ulici Arch. Dubského. „Rozhodli jsme se apelovat peticí na všechny státní orgány, ÚOHS, ministerstva, aby popohnali činnost ERÚ, aby rozhodl. ERÚ říká: dohodněte se. Ale oni jsou regulátor, oni mají regulovat. Zatím mi přijde, že spíš likvidují teplárnu ve prospěch překupníka (firmy Energo, pozn. red.),“ řekl starosta.

ERÚ ve středu oznámil, že podá trestní oznámení na starostu, vedení teplárny i advokáta této firmy. Teplárna se podle ERÚ chová k lidem bezohledně, uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Dodal, že starosta upřednostňuje zájmy teplárny před zdravím občanů. Město vlastní v teplárně 77,3 procenta akcií.

„Není to boj teplárny ani starosty s někým, ale je to starost všech občanů. A trestní oznámení, že podporuji teplárnu: vždyť teplárna je města a město je občanů, takže já se stavím za občany, a ne za sebe. ERÚ je nečinný a nikdo ve státě s tím nic nedělá. Petice vznikla, aby viděli, že se za to staví občané,“ řekl starosta.

Teplárna a Energo se spolu soudí o platby, jde o miliony korun. Dodávky přerušila teplárna letos poněkolikáté. Teplárna a Energo spolu sice v květnu podepsaly novou smlouvu, generální ředitel teplárny Pavel Hřídel ale řekl, že Energo dál neplatí. Teplárna vytápí sedm tisíc domácností a desítky firem.