Arcibiskupský palác v Olomouci veřejnosti poprvé v historii ukáže své vzácné sbírky

Návštěvníci Arcibiskupského paláce v Olomouci budou moci od čtvrtka nahlédnout do třísetleté historie uměleckého sběratelství a mecenátu olomouckých biskupů a arcibiskupů. Ve slavnostním sále se otevře výstava s názvem K oslavě a potěše, která poprvé v historii arcibiskupství nabídne pohled do části sběratelské kolekce touto formou. Kromě obrazů či porcelánu nabídne i ukázky ze sbírky zbraní a unikátní sběratelské kousky ze slonoviny. Galerie bude otevřena do 28. září.

„Na výstavě jsou představena díla spjatá se sběratelstvím olomouckých biskupů a arcibiskupů od druhé poloviny 17. století do první poloviny 20. století. Jsou zde vyzdviženi nejvýznamnější sběratelé, od zakladatele sbírky Karla z Lichtensteinu-Castelcorna, Bedřicha z Fürstenbergu, Theodora Kohna a Leopolda Prečana. Biskupové jsou představeni nejen obrazovými sbírkami, ale i předměty ze sbírek uměleckého řemesla,“ řekla kurátorka výstavy Gabriela Elbelová.

Návštěvníci mohou mezi obrazy, které jsou rozděleny podle jednotlivých sběratelů, spatřit i unikáty, jako je obraz předního představitele a zakladatele boloňské malířské akademie Annibala Carraciho Latona a sedláci či obraz Davida rozjímajícího nad Goliášovou hlavou od italské raně barokní malířky Artemisii Gentileschi z počátku 17. století.

Oba obrazy patří podle kurátorky mezi špičková díla z původní sbírky Karla z Lichtensteinu-Castelcorna (1624–1695), který na olomoucký stolec usedl roku 1664. Nechybí například ani poutavá kolekce vlámských obrazů ze sbírky arcibiskupa Leopolda Prečana.

Turecký štít i řezby ze slonoviny

Na výstavě jsou k vidění i porcelánové exponáty či ukázky z výjimečné sbírky zbraní, která se podle odborníků prezentuje velmi málo. K vidění je například turecký štít, který byl podle kurátorky pravděpodobně ukořistěn po vítězné bitvě u Vídně v roce 1673. „Je to používaný štít s několika průstřely. Těch trofejí po vídeňské bitvě bylo posbíráno mnoho a staly se součástí šlechtických sbírek,“ doplnila Elbelová.

Návštěvníky zaujmou i slonovinové řezby z takzvaného Prečanova pokladu, což byla sbírka, kterou nakoupil Leopold Prečan ve 20. a 30. letech 20. století. Obsahuje kolem 400 kusů slonoviny evropské i mimoevropské provenience. Velkou část z nich představuje japonská kolekce. „K vidění jsou například drobné řezby, takzvané necuké, které byly součástí pánského oděvu a sloužily jako knoflíky,“ doplnila kurátorka.

Náhrada za uzavřená muzea

Část obrazů ze sběratelské kolekce olomouckých biskupů pochází z Arcidiecézního muzea v Olomouci a Kroměříži, která jsou však momentálně kvůli rekonstrukcím uzavřena návštěvníkům, což bylo i jedním z důvodů uspořádání výstavy.

„Kromě těchto dvou veřejných expozic jsou zde vystaveny i obrazy přímo z Arcibiskupského paláce, které jsou sice známy, ale běžně je návštěvníci nemohou vidět. Skladba je tak velmi pestrá a skutečně ojedinělá,“ řekla kurátorka.