Pražané třídí čím dál víc kovů, za tři roky přibylo tisíc kontejnerů

Obyvatelé Prahy letos v prvním čtvrtletí vytřídili rekordní množství kovového odpadu – 185 tun. Množství vytříděného kovu vzrostlo díky popularitě nápojů v hliníkovém obalu a zároveň díky tomu, že v ulicích přibylo šedých kontejnerů na kovy. Pražské služby zaznamenaly velký nárůst recyklace už loni, kdy Pražané za celý rok vytřídili skoro 630 tun kovů.

Do kontejnerů na kovový odpad patří nápojové plechovky, konzervy od potravin, alobal nebo drobné předměty ze železa. V ulicích hlavního města od roku 2018 přibylo zhruba tisíc nádob a Praha je plánuje umístit všude tam, kde to bude vzhledem k prostoru možné. „Je důležité, abychom se na odpad přestali dívat jako na něco, co se zahrabe do země, ale jako na něco, co může sloužit jako surovina pro výrobu něčeho dalšího,“ dodává náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Prahu i ostatní města k třídění kovu motivuje i evropská směrnice o oběhovém hospodářství, podle které by Česko mělo do čtyř let recyklovat 35 procent všech hliníkových obalů. Zatímco ministerstvo životního prostředí předpokládá, že Česká republika cíle splní, expert na odpady z Hnutí Duha Ivo Kropáček to nepovažuje za příliš reálné.

Spotřeba kovových obalů podle ministerstva životního prostředí roste. Každý člověk v Česku jich ročně vyprodukuje skoro 8 kilogramů. Je to i tím, že hliníkové plechovky jsou čím dál oblíbenější u výrobců nápojů, jsou totiž skladné a snadno se chladí.

Podle ekologických organizací není tento trend pro životní prostředí příznivý, protože lidé vytřídí jen část kovových obalů. „Podle našeho rozboru ve směsném odpadu plechovek hodně přibývá. A i to ve městech, kde kontejnery na kov jsou,“ říká Kropáček z Hnutí Duha. Tvrdí, že z ekologického hlediska jsou kovové obaly jednou z nejhorších možností. Při jejich rozkladu na skládkách totiž vzniká velké množství oxidu uhličitého.

Samostatných šedých kontejnerů je podle ministerstva životního prostředí v zemi padesát až šedesát tisíc. Někde se kovy hážou do žlutých popelnic spolu s plasty. Tam, kde obě možnosti chybí, by je lidé měli nosit do sběrných dvorů.