Masarykův onkologický ústav otevřel opravený pavilon. Má nové operační sály i lůžková oddělení

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně v pátek slavnostně otevřel Bakešův pavilon zrekonstruovaný za 431 milionů korun. Práce trvaly více než dva roky, výsledkem jsou dvě lůžková oddělení, nové ambulance i dva nové operační sály, celkem jich má ústav šest. Investice přispěla k modernizaci a zvýšení komfortu poskytované péče, uvedl ředitel MOÚ Marek Svoboda.

„Z hlediska počtu léčených onkologických pacientů patříme v Česku na první místo. Špičkové vybavení dvou nových operačních sálů v Bakešově pavilonu je významným přínosem pro rozšíření onkologické operativy a zavedení nových metod. Ročně u nás provádíme skoro pět tisíc operací, z toho bezmála tři tisíce robotických,“ uvedl Svoboda.

V přízemí Bakešova pavilonu se nyní nachází osm chirurgických, gynekologických a anesteziologických vyšetřoven včetně zákrokového sálu. O patro níže jsou pak vybudované dva nové operační sály a důležité technické zázemí budovy.

Ve dvou nadzemních patrech jsou dvě lůžková oddělení s celkovou kapacitou 52 lůžek. Půdní vestavba patří kancelářím a pracovnám lékařů. Při rekonstrukci se myslelo i na dopravu, v okolí budovy přibylo 28 parkovací míst včetně prostoru pro sanitky. Právě finišuje stěhování, pavilon by měl být kompletně uvedený do provozu do konce února.

Rekonstrukce vrátila budově její původní účel

„Úspěšná rekonstrukce Bakešova pavilonu, historicky Bakešovy chirurgické nemocnice, byla úkolem provozní nutnosti, historické odpovědnosti i srdečního patriotismu. Z Bakešovy nemocnice kdysi vzešla sama osvícená myšlenka a úsilí pro vznik Masarykova onkologického ústavu,“ připomněl bývalý ředitel MOÚ a současný senátor Jan Žaloudík (za ČSSD).

„Když jsme objekt v roce 2005 do areálu ústavu převzali z krajské gesce, činili jsme tak se záměrem pomoci objekt zachránit, modernizovat a vrátit svému účelu, tedy operační léčbě onkologicky nemocných. To se zásluhou všech, tedy zejména architektů, projektantů a stavebních firem s citem podařilo naplnit,“ dodal.

Masarykův onkologický ústav je největší onkologické pracoviště v Česku, má přes 250 lůžek, kolem 180 lékařů a přes 220 sester. Ročně má kolem čtyř tisíc nových pacientů, hospitalizuje asi deset tisíc lidí a provede 240 tisíc ambulantních ošetření.