Mamma Help končí. Organizace, která pomáhala ženám s rakovinou prsu, přišla o sponzory

Události: Mamma help končí (zdroj: ČT24)

Po dvaceti letech končí organizace Mamma Help, která pomáhala ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Ukončit provoz musela jednak kvůli personální situaci, ale hlavně z důvodu nedostatku peněz. V době po koronaviru se začalo škrtat v grantech a dotacích, méně štědré budou i krizí zasažené firmy. Právě na sponzoringu byl spolek závislý.

Mluvit o rakovině je pro většinu lidí obtížné. Terapeutku Marii Hermanovou tato práce naplňovala. Navíc mohla využít svoji vlastní zkušenost. „Právě proto, že jsme všechny terapeutky prošly touto nemocí, jsme pacientky plně chápaly, rozuměly jsme jim a dokázaly jsme jim po psychické stránce pomoci,“ nastínila.

Většina pacientek podle ní doma o nemoci nemluví, chtějí chránit rodinu. Podporu ale potřebují. Organizace Mamma Help, která ji poskytovala, měla na poli pacientských organizací pevnou pozici. Vyléčené ženy tradičně účinkovaly například na módních přehlídkách. Loni vysázely pět set stromů nedaleko Brněnské přehrady, vybraly dub jako symbol síly, dlouhověkosti a naděje.

„Za těch šestnáct let jsme zaznamenali více než sedm tisíc návštěv,“ spočítala brněnská koordinátorka Mamma Help Monika Chábek.

V Brně organizace působila v Nerudově ulici. To už ale neplatí, kancelář je vyklizená, klíče odevzdané. „Je to velká škoda. Systém terapeutek a poraden, přednášky, to vše pomáhalo pacientkám vrátit se do normálního života,“ poznamenala primářka Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů Masarykova onkologického ústavu Lenka Foretová.

Organizace oznámila likvidaci na webových stránkách. Jako důvod uvedla personální a především ekonomickou situaci, na které se významně podepsala koronavirová krize.

Změna ekonomické situace a vyhlídky do nejbližší budoucnosti stačily k tomu, abychom si uvědomili, že společně s problémy, které průběžně již nějaký čas řešíme, je naše další působení značně ohroženo… Po zralé úvaze, v podstatě proti své vlastní vůli nás zakladatelů, jsme se rozhodli ukončit naši další činnost….
MUDr. Václav Pecha
zakladatel Mamma Help

Organizaci založil v Praze před dvaceti lety spolu se svými pacientkami onkolog Václav Pecha. Její vůdčí osobností a posléze ředitelkou se stala Jana Drexlerová. Organizace si vybrala specifickou cestu poskytovat bezplatnou pomoc formou individuálního poradenství prostřednictvím vyškolených terapeutek z řad vyléčených pacientek. Organizace postupně rozšiřovala svou působnost do dalších měst, Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Olomouce, Plzně, Přerova a Zlína.