Pražská rada odvolala rekonstrukci bývalého hotelu Opatov. V úvahu nyní připadá jeho demolice

Věžák na Jižním Městě v Praze, ve kterém býval hotel Opatov, nejspíše půjde k zemi. Město plánovalo jeho rekonstrukci na bytový dům. Po změnách v zadání se ale plánovaná cena vyšplhala tak vysoko, že městská rada zakázku zrušila. Další osud stavby určí studie proveditelnosti, jednou z variant je demolice a stavba nového, menšího domu.

Bývalé vedení města schválilo rekonstrukci bývalého hotelu na malometrážní byty v roce 2018. Nynější rada zakázku nejprve upravila a nyní ji zrušila. Podle radního Adama Zábranského (Piráti) byla vysoutěžená cena o čtvrtinu vyšší než předpokládaných 550 milionů korun. Již dříve hovořil radní o tom, že by muselo město peníze na rekonstrukci vzít z fondu rozvoje dostupného bydlení. „Což by vyčerpalo jeho podstatnou část,“ podotkl.

Původní plán počítal s tím, že ve starém hotelu vznikne 323 malých bytů, nejvíce z nich s dispozicí 1+1. Byty by město pronajímalo lidem s nízkými příjmy, mladým rodinám s malými dětmi, lidem s omezenou schopností pohybu či seniorům. Podle Zábranského to však neodpovídalo městské bytové politice. Magistrát nechal projekt přepracovat tak, že by v domě bylo 275 bytů, v nichž by mohly lépe bydlet rodiny. Ukázalo se však, že změny by způsobily komplikace, což spolu s vysoutěženou cenou vedlo radu k rozhodnutí celý plán odvolat.

Kvůli hotelu Opatov kritizovala radu městská opozice již na posledním jednání zastupitelstva. Zastupitel a zároveň místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO) uvedl, že nechápe, proč magistrát nepokračuje v již připraveném bytovém projektu v době, kdy je v metropoli vážný problém s nedostatkem bytů.

Co bude s někdejším hotelem Opatov dál, napoví studie proveditelnosti. V úvahu připadá demolice, podle Zábranského je 22patrová budova postavená z prefabrikovaných panelů „nešťastně technicky řešená“. V případě, že by šel věžák k zemi, nahradil by jej menší bytový dům.

Kritici postupu rady poukazují na to, že Praha 11 již zahájila rekonstrukci obdobné výškové budovy v sousedství, která sloužila jako ubytovna Sandra. Zakázka je zhruba půlmiliardová, radnice si na její rekonstrukci půjčila od hlavního města 200 milionů korun, dalších 303 milionů dostala jako dotaci. Projekt však dlouhodobě kritizuje opoziční Hnutí pro Prahu 11, podle jehož zástupců je předražený.