Předběžná škoda po požáru haly v Sendražicích na Královéhradecku je asi 15 milionů korun

Požár skladovací haly v Sendražicích (zdroj: HSZ Královéhradeckého kraje)

Požár v Sendražicích na Královéhradecku zcela zničil skladovací halu o rozměrech 50 krát 20 metrů, uvnitř byly různé materiály, včetně plastů a olejů, i pneumatiky. Předběžná škoda je asi 15 milionů korun, nikdo nebyl zraněn. Hasiči požár lokalizovali po čtyřech hodinách zhruba ve 20:30. Informovala o tom mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Lidem v okolí bylo doporučeno, aby nevětrali. „Mobilní laboratoř z Institutu ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč, která na místo dorazila, ale žádné škodliviny v ovzduší v obci nenaměřila,“ řekla Götzová.

Podle ní bude dohašování a dohled nad požářištěm trvat zřejmě několik následujících hodin. „Dohašovali jsme poslední ohniska, pohyb v hale není stále bezpečný, protože hrozí zborcení konstrukce,“ sdělila ve 22:00.

Na místě zasahovalo 11 jednotek, byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči likvidovali požár zpočátku zvenčí, dovnitř haly se dostali až po několika hodinách.

„Nemohli jsme dlouho dovnitř, protože tam bylo několik rizik. Jednak se začala hroutit konstrukce haly, uvnitř byla svářecí souprava s tlakovými lahvemi, hrozilo tedy nebezpečí výbuchu, a rizikem byla i další skrytá ohniska. Tlakové lahve jsou nyní už vynesené,“ řekla Götzová.

Hasiči pracovali také s výškovou technikou, když prořezávali střechu haly, aby mohli dohasit skrytá ohniska. „O příčině požáru je v tuto chvíli předčasné hovořit. Škoda byla předběžně stanovena na 15 milionů korun, bude se ještě upřesňovat. Podrobné ohledání požářiště bude zítra (v pátek),“ řekla mluvčí.

Letos jde o první velký požár s několikamilionovou škodou v Královéhradeckém kraji. Největším požárem v novodobé historii kraje byl v roce 2007 požár haly textilní továrny Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku se škodou za 210 milionů korun.