V Krupce hořelo v domově pro seniory. Jedna žena zahynula, ostatní klienti museli pryč

Události: Jeden lidský život si vyžádal noční požár domova pro seniory v Krupce (zdroj: ČT24)

V noci na neděli hořelo v domově pro seniory v severočeské Krupce. Při požáru zahynula jedna žena, další člověk skončil v nemocnici, oznámili hasiči. Jejich zásah netrval dlouho, již po hodině požár zlikvidovali, klienti se ale do domova vrátit nemohou, musí počkat na posouzení statika.

O požáru v domově s pečovatelskou službou v Hřbitovní ulici v Krupce se hasiči dozvěděli v 0:36. Vyjelo k němu šest jednotek, které jej uhasily v 1:47. Přesto v plamenech zahynula žena, která žila v pokoji, kde požár vypukl.

„Bylo štěstí v neštěstí, že byt nad tím, který byl zasažený požárem, nebyl obsazený, mohlo to dopadnout ještě hůř. Hasiči navíc byli na místě velmi rychle,“ řekl krupský starosta Zdeněk Matouš (ČSSD).

Deset lidí muselo hořící domov uprostřed noci opustit. Jednoho z nich odvezli záchranáři do nemocnice, protože se nadýchal kouře. Sedm seniorů nejprve nakrátko našlo zázemí v sousedním domě, potom skončili v ubytovně pro sportovce na městském stadionu. O další dvě klientky se postaraly jejich rodiny.

Evakuovaní senioři zatím nemohou zpět, stav budovy nejprve musí posoudit statik. Podle starosty nejspíše bude potřebovat zásadní rekonstrukci. Senioři zatím zřejmě zůstanou na stadionu, kde je osm pokojů, sociální zázemí i společenská místnost. „My se o ty seniory postaráme minimálně dva, tři dny, a myslím si, že možná i déle. Jsme na to připraveni,“ uvedl Zdeněk Matouš.

Podle prvního odhadu způsobil noční požár škodu tři až pět milionů korun. Odpoledne vyhořelé prostory ohledali vyšetřovatelé. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové již vyloučili cizí zavinění. „Příčinou byla tedy buď technická závada, nebo nešťastná událost v podobě neúmyslného jednání,“ uvedla.

Krupský starosta je přesvědčen, že o technickou poruchu nešlo, upozornil, že budova prošla potřebnými revizemi. „Domnívám se, že došlo k lidskému selhání – svíčka, přikláním se k něčemu takovému,“ míní.