Ochránci mokřadů nesouhlasí s přípravou stavby kanálu na Odře

Český ramsarský výbor (ČRV), který je poradním orgánem ministerstva životního prostředí ve věci ochrany mokřadů, nesouhlasí s usnesením vlády, která schválila přípravy první části vodního koridoru Dunaj–Odra–Labe. Záměr splavnění řeky Odry od Ostravy po státní hranici s Polskem považuje ve všech možných variantách za škodlivý životnímu prostředí.

Záměr splavnění řeky Odry z Ostravy k polské hranici podle předsedy Českého ramsarského výboru Mojmíra Vlašína přímo ohrožuje chráněná území – hraniční meandry Odry a ptačí oblast Heřmanský stav – Odra-Poolší.

„Na základě veřejného slyšení v Senátu je ČRV přesvědčen, že vláda jednala na základě neúplných a částečně zmanipulovaných údajů o ekonomické a ekologické výhodnosti projektu,“ uvedl Vlašín.

První etapa projektu, jejíž přípravu schválila vláda v říjnu, by měla stát zhruba 15 miliard korun. Stavba koridoru by mohla začít po roce 2030. Úsek by měl začínat v ostravské části Svinov a pokračovat k polským hranicím, kde by se měl napojit na polskou část vedoucí až k městu Kędzierzyn-Koźle.

Proti přípravám kanálu se postavili ostravští zastupitelé, zástupci ekologických organizací, Ostravská univerzita i desítky vědců. Projekt je podle nich nadbytečný a zastaralý a nenávratně poškodí krajinu. Stavbu kanálu naopak prosazuje prezident Miloš Zeman.

  • Poradní orgán ministerstva životního prostředí ve věci ochrany mokřadů podle Úmluvy o mokřadech. Takzvaná Ramsarská úmluva je první mezinárodní úmluvou zaměřenou na ochranu a rozumné využívání přírodních zdrojů a jednou z mála úmluv chránících určitý typ biotopů.