Záměnu embryí na klinice v Brně by mohl vyřešit smír a odškodnění v řádech milionů

Na jednání o možném smíru se u soudu v Brně dohodly strany v případu záměny embryí při umělém oplodnění na klinice Reprofit. Média o záměně oplodněných vajíček dvou klientek ze zahraničí informovala v roce 2017. Žalobkyně, která porodila dítě ze zaměněného embrya a ponechala si ho, požaduje jako odškodnění milion eur (asi 27 milionů korun). Zástupci kliniky navrhují 400 tisíc eur (asi 10,8 milionu korun). Obě strany budou o smírčí částce jednat. Druhá žena potratila a není součástí jednání o odškodnění.

Soudce Ondřej Sekvard před zahájením hlavního líčení zmínil možnost smírného jednání, ke kterému se přiklonily obě strany. Ty se také dohodly na dvouměsíční lhůtě k jednání.

Žalobkyně původně požadovala 1,5 milionu eur (40,5 milionu korun) a žalovaná strana navrhovala 50 tisíc eur (1,35 milionu korun). Na milion eur žena požadavek snížila s ohledem na to, že klinika později zvýšila částku na 400 tisíc eur. Podle advokátky žalobkyně je milion eur průsečík navrhovaných částek obou stran. O konečné sumě ale budou strany dál jednat.

Soudce Sekvard uvedl, že pokud se strany mimosoudně dohodnou na vyšší částce, je to v pořádku, ale sám nepředpokládá, že by soudní cestou přiznal náhradu 1,5 milionu eur. „Je to částka naprosto excesivní, nejen co se týče ochrany osobnosti, ale i náhrady újmy na zdraví. Takto vysoké částky se přiznávají v situaci, kdy jsou téměř nevratné zásahy do zdravotního stavu,“ řekl soudce.

U asistované reprodukce lékaři oplodní vajíčko spermií a poté ho nechají nějakou dobu v laboratorních podmínkách. Pak ho přenesou do dělohy matky. O záměně embryií v Brně u dvou žen ze zahraničí informovala média počátkem roku 2017. 

SÚKL: Byla to chyba jednotlivce

Případ tehdy vyšetřoval Státní ústav pro kontrolu léčiv, podle kterého to nebyla systémová chyba, ale chyba jednotlivce. Klinika za to dostala od státu pokutu 800 tisíc korun.

Brněnská klinika Reprofit, kterou vlastní společnost FutureLife, je součástí investičního fondu Hartenberg. Fond spadá pod firmu SynBiol, která patřila Andreji Babišovi. Po přijetí zákona o střetu zájmů její akcie vložil do svěřenského fondu.