Cizinky se zaměněnými embryi měly podobná jména, hájí se klinika

Vyšetřování okolností záměny embryí stále probíhá (zdroj: ČT24)

Cizinky, kterým brněnská reprodukční klinika Reprofit zaměnila embrya, měly podobná jména. Podle zařízení i Státního ústavu pro kontrolu léčiv nešlo při záměně o systémovou chybu, ale o selhání jednotlivce. Vyšetřovaní případu ovšem stále pokračuje. S oběma rodinami klinika intenzivně jedná a s právníky hledají řešení.

„Došlo k záměně dvou embryí u pacientek stejného nebo podobného jména,“ uvedl Matěj Stejskal, výkonný ředitel a místopředseda představenstva sítě reprodukčních klinik FutureLife, pod kterou Reprofit spadá.

S ohledem na soukromí klientek nechtějí lékaři prozradit podrobnosti. Jisté ovšem je, že se jedná o dvě cizinky, což právní řešení situace komplikuje. „Ostatní země mají rozdílné úpravy toho, co je možné. Pohybujeme se v rámci několika právních řádů,“ vysvětlil Stejskal. Vyrovnání s rodinami se už podle něj rýsuje.

Porušení postupu odhalila klinika sama. „Zjistili jsme to při interní kontrole kvality, kdy neseděly určité výsledky. Objevily se určité rozdíly, které by neměly být,“ řekl Stejskal.

Případ prošetřuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) od poloviny prosince, kdy na chybu klinika Reprofit Brno upozornila. Jedná se o první případ záměny embryí při umělém oplodnění v Česku.

Kontrola SÚKL má mimo jiné ukázat, jestli takových záměn nebylo více. Podle mluvčí se zatím nedá říci, zda a případně jak vysoké sankce klinice hrozí.

Reprofit Brno spadá pod Investiční fond Hartenberg Holding, který většinově vlastní ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Při umělém oplodnění musí klinika dodržovat přísná pravidla

Při umělém oplodnění přitom obecně platí přísná pravidla. Před odběrem vajíček identitu ženy ověří zdravotní sestry, klinik i embryolog. „Ve chvíli, kdy víme, kterou pacientku tu máme, máme připravenou dokumentaci do formuláře a ten je potom i v elektronické podobě,“ komentovala proces vedoucí embryologické laboratoře IVF CUBE Renata Hüttelová.

Miska, do které se vajíčka umísťují, je také označená jménem a datem narození pacientky. „Protože miska má dva díly, popisuje se vrchní i spodní díl. Tak, aby části byly neustále čitelné při pohledu na misku,“ dodala Hüttelová.

Před spojením vajíček a spermií zkontrolují správnost vzorků vždy dva lidé. Poté jsou embrya na pět dní uložena do inkubátoru, přičemž každá miska má svou vlastní schránku.

Podle senátorky a vědkyně Evy Synkové k záměně embryí nedošlo v důsledku chyby systému v Česku. „Myslím, že máme vhodný zákon o lidských tkáních a buňkách, kde je vše dobře upraveno,“ řekla ve středu v Událostech, komentářích. Otázkou podle ní ovšem zůstává, zda se jím zařízení specializovaná na umělé oplodnění skutečně řídí.

Ani místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda si nemyslí, že se jedná o systémový problém. Případ by podle něj ale mohl otevřít diskusi o zásadnějších tématech spojených s asistovanou reprodukcí. „Je spousta nevyřešených otázek, které by měly být řešeny. U nás jsou vyřešeny technické otázky, ale ne etické,“ vysvětlil.