Koronavirem se nakazilo vedení Velkých Hoštic na Opavsku. Většina úředníků je v karanténě

Ve Velkých Hošticích na Opavsku se koronavirem nakazil starosta obce, místostarosta a také dva úředníci obecního úřadu. Většinu jejich kolegů hygienici poslali do karantény. Obecní úřad je tak úplně uzavřen, kromě něj například i knihovna. Koronavirus mezi zaměstnanci úřadu se rozšířil na oslavě narozenin. Hygienici v souvislosti s oslavou evidují patnáct nakažených.

Ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková řekla, že se hoštickým ohniskem hygienici zabývají. „V současné době evidujeme dvaadvacet nemocných. Jde o patnáct účastníků oslavy a sedm dalších lidí, často jejich rodinných příslušníků,“ uvedla Martinková už ve středu. 

Starosta obce Alfons Pospiech (ODS) ve čtvrtek uvedl, že nakažených ve Velkých Hošticích je už dvacet tři. Nikdo z nich údajně není hospitalizován, mají jen mírné příznaky nemoci, případně žádné. Hygienici už dříve uvedli, že v souvislosti s ohniskem museli vyhledat 59 lidí.

Podle starosty je úřad obce s 1800 obyvateli uzavřený. Nejnutnější záležitosti se vyřizují telefonicky. „Jsme na telefonu. Dva zaměstnanci úřadu jsou ale v práci a některé požadavky občanů mohou řešit,“ řekl. Dodal, že nemocní jsou ještě další dva pracovníci a zbytek úřadu je v karanténě. Nouzový režim podle něj potrvá do konce měsíce.

Rozšířil nákazu místostarosta?

Místostarosta obce Libor Pospiech připustil, že nákazu mohl rozšířit on, zatím to ale nedokáže říci s jistotou. „Nikdo to nepotvrdil. Stejně tak jsem se tam mohl nakazit od někoho jiného,“ řekl. Dodal, že od prvního okamžiku, kdy se dozvěděl pozitivní výsledek testu, nic nezatajoval a veřejně ho deklaroval. Jde podle něj o nepříjemnou situaci, kterou možná nechtěně způsobil.

Místostarosta ale odmítl, že by mu před oslavou nebylo dobře. „V době mé účasti na akci, kde došlo k možnému přenosu nákazy na účastníky oslavy, jsem nevykazoval žádné příznaky. Cítil jsem se jen unavený a přetažený,“ uvedl. Objevily se informace, že místostarostu lidé žádali, aby na oslavu nechodil. „Už jsem něco takového zaslechl. Jsou to ale pomluvy a lži,“ řekl.

Situace se uklidňuje na Karvinsku a Frýdecko-Místecku

Kromě Opavska se situace v Moravskoslezském kraji uklidňuje. Už ve středu to potvrdil hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Klesá incidence na Frýdecko-Místecku a na Karvinsku je situace delší dobu klidná. Trochu zlobí Opavsko,“ uvedl hejtman na sociálních sítích.

Opavsko momentálně hygieniky zaměstnává nejvíce i podle Martinkové; kromě ohniska ve Velkých Hošticích mají práci i po svatbě v sousedních Kravařích. Účastnil se jí jeden člověk s nákazou, který ale nebyl z Moravskoslezského kraje. Na svatbě mělo být sedmdesát lidí. 

V Moravskoslezském kraji ve středu přibylo 35 nakažených. Je to o 14 více než v úterý. Nemocní přibyli ve všech okresech, nejvíce právě na Opavsku. Od počátku pandemie v regionu onemocnělo 5176 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19 (CŘT), které Vondrák ve čtvrtek zveřejnil na Twitteru.