Šlápnutí na hlavu nebylo podle soudu vraždou. Soudce snížil trest za zabití muže v Orlové

Vrchní soud v Olomouci v pondělí snížil trest pětačtyřicetiletému Karlu Hanzlovi za bezdůvodné zabití muže na zahrádce restaurace v Orlové-Lutyni. Pachatel si má místo čtrnácti let odsedět jedenáct. Podle odvolacího soudu šlo o těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, nikoliv o vraždu. Úmysl usmrcení se nepodařilo prokázat. Hanzl muže v hospodě strhl z lavice na zem a poté mu několikrát nohou šlápl na krk a na hlavu. Proti útoku stodvacetikilogramového muže neměl napadený šanci, na následky zranění zemřel.

Podle soudce Jaroslava Holubce soud nepovažuje za prokázané, že mohl Hanzl vědět, že může poškozeného usmrtit. „Útok byl proveden intenzitou značnou, ale nikoliv intenzitou maximální, která by vedla k devastujícím zraněním na trupu poškozeného,“ uvedl.

Po změně právní kvalifikace hrozil obžalovanému zároveň i nižší trest, a to v sazbě osmi až šestnácti let. Soud mu trest uložil v polovině této sazby i s ohledem na jeho postoj v celém případu. „Nic to nemění na fatálním následku, který obžalovaný způsobil,“ doplnil předseda senátu.

Bezdůvodný a nečekaný útok

Incident se stal loni v červenci, přihlíželo mu několik dalších lidí. Hanzl, který se živil jako taxikář, podle obžaloby po předchozí běžné komunikaci, bez zjevného důvodu a zcela nečekaně, sedmatřicetiletého muže napadl ve chvíli, kdy seděl na lavici u stolu.

Muže strhl z lavice na zem. Hanzl, který váží asi 120 kilogramů, do muže ležícího na zádech kopnul a poté mu podle obžaloby s nápřahem s velkou intenzitou nejméně třikrát prudce našlápl pravou nohou na hlavu a krk. Poškozený na následky zranění zemřel.

„Chtěl jsem ho pouze odvést od stolu,“ tvrdil Hanzl

Olomoucký soud v odvolacích námitkách vyhověl obhajobě, která požadovala změnu právní kvalifikace. Zpochybnila i mechanismus smrti napadeného muže. Obhájce tvrdil, že muž mohl zemřít po pádu na zem, to ale znalci vyvrátili. Hanzl u soudu řekl, že muži nechtěl ublížit, svého činu údajně lituje. 

Chtěl jsem ho pouze odvést od stolu, od naší společnosti, měl zlé řeči. Co se stalo pak, proběhlo velmi rychle. Je mi to hrozně líto.
Karel Hanzl
obžalovaný

Podle žalobce je ale nutné dívat se na celý děj komplexně. „Poškozený se nemohl bránit. Obžalovaný musel být srozuměn s fatálním následkem v podobě smrti, který nastal,“ uvedl státní zástupce.

Podle právního zástupce pozůstalých, kterým musí Hanzl vyplatit přes dva miliony korun, šlo o zákeřný útok. Stejný názor mají také svědci, kteří tehdy na zahrádce v Orlové byli. Tvrdí, že útoku ze strany Hanzla nepředcházel žádný konflikt.