Inzulinovou pumpu ovládá šestnáctiletý diabetik mobilem. Je to pohodlnější a diskrétnější

Nevidomý chlapec ovládá inzulinovou pumpu mobilem (zdroj: ČT24)

Brněnská fakultní nemocnice představila pacienta s diabetem, který jako první nevidomý v republice používá k ovládání inzulinové pumpy mobilní aplikaci. Tlačítkové ovládání pumpy s displejem, kterou nosí na břiše, by pro něj nebylo příliš praktické.

Šestnáctiletý Benjamin Levíček je nevidomý od narození. Cukrovku mu lékaři diagnostikovali loni na jaře, na kontroly chodí jednou za tři měsíce. Nejdříve používal inzulinové pero, od podzimu mu do podkoží dávkuje inzulin pumpa, kterou ovládá pomocí mobilní aplikace.

Podle lékařů z Fakultní nemocnice Brno je prvním nevidomým dětským pacientem s cukrovkou v Česku, který pumpu s ovládáním v telefonu používá. Mobilní aplikace je podle chlapce nenápadná a to je její velké plus. „Vytáhnu telefon a nikdo neví, jestli projíždím Facebook, s někým si píšu, nebo ovládám pumpu. Je to diskrétnější a pohodlnější, lépe se mi s tím funguje,“ řekl Benjamin, o kterého pečují na pediatrické klinice v brněnské Dětské nemocnici. Chytrý telefon ovládá rychle s využitím hlasové čtečky displeje.

Dávkování inzulinu je průběžné

Pacienti s cukrovkou potřebují do těla pravidelně dostat inzulin. „Pro pacienty je inzulinová pumpa výhodnější, protože perem si inzulin musí aplikovat častěji. Pro malé děti je aplikace velký problém,“ vysvětlila lékařka Klára Hájková z pediatrické kliniky. U inzulinové pumpy zbývá jediný vpich jednou za dva nebo tři dny. V mezičase je pumpa propojená s tělem. Výhodou je kontinuální dávkování inzulinu s okamžitou možností zvýšení nebo snížení dávky ze zásobníku.

Pacient kontroluje svůj krevní cukr pomocí glukometru několikrát denně, případně má možnost průběžného monitorování. Benjamin například nosí senzor na rameni. Někdy sám pozná, kdy potřebuje dávku snížit či zvýšit oproti takzvanému bazálnímu profilu nastavenému lékaři, a to kvůli stresu, fyzické aktivitě nebo sacharidům v jídle.

Chlapec se věnuje hudbě i sportu

Benjamin se věnuje hudbě i sportu, chodí do skautu a jednou by chtěl studovat žurnalistiku a práva. Pumpu považuje za pokrok oproti inzulinovým perům, která jej více omezovala.

Podle Petra Vrchoty z brněnské firmy MTE, která zařízení vyvíjí, je Benjamin důkazem toho, že pro motivovaného člověka neexistují překážky. „Pokud se k tomu připojí podpora ze strany lékaře a nejbližšího okolí, pravděpodobně není důvod, proč by nevidomí lidé nemohli za pomoci vhodných technologií inzulinovou pumpu ovládat,“ řekl.