Na Uničovsku a Šumpersku pokračuje likvidace následků povodní i pátrání po seniorce

Třicet jednotek hasičů pomáhá na Uničovsku a Šumpersku s odstraňováním následků ničivých povodní. Čistí silnice od nánosů bahna a naplavenin a čerpají vodu ze sklepů. Voda v oblasti už opadla. Policisté stále pátrají po čtyřiasedmdesátileté seniorce z Oskavy, pod kterou se utrhnul břeh.

Po čtyřiasedmdesátileté seniorce z Oskavy na Šumpersku, pod kterou se utrhl břeh, pátrali i v úterý tři desítky policistů, hasiči a dobrovolníci. Od rána prohledávali koryto řeky, břehy a přilehlé zahrady. Pomáhal i vrtulník s termovizí.

Policisté hodlali prohledat zhruba desetikilometrový úsek řeky Oskavy až po Novou Hradečnou. Pátrání je zatím bez úspěchu a ve středu bude pokračovat, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová v úterý odpoledne řekla, že podmínky byly příznivější, jelikož voda už opadla.

„Policistům, kteří jsou rozděleni do tří skupin, velmi komplikuje práci rozbahněný, místy velmi špatně přístupný terén. Prohledávají oba břehy řeky Oskavy, přilehlé toky a vodní plochy, ale také louky a zahrady u rodinných domů, které jsou plné nánosů, naplavenin a popadaných stromů,“ uvedla. 

Události ČT: Na Uničovsku a Šumpersku pokračuje likvidace následků povodní (zdroj: ČT24)

Přívalové deště zasáhly v neděli hlavně oblast Uničova a Šumpersko. Mezi nejpostiženější obce patří Šumvald a jeho místní část Břevenec, Uničov a jeho místní část Dolní Sukolom, Oskava a Dlouhá Loučka, kde voda mnohde dosahovala přes metr vysoko.

„Budeme pokračovat v pracích, jako je čištění komunikace, čištění koryt řek, odstraňování velkého množství naplavenin. Vodu už můžeme čerpat nejen z domů, ale i ze sklepů. Zajišťujeme také vysoušeče, ale i prostředky na úklid včetně dezinfekce,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Podotkla, že v obcích bude pomáhat i posttraumatický intervenční tým.

Kraj chce založit účet pro sbírku

Hasiči měli na místě také těžkou techniku z Hlučína, včetně vyprošťovacího automobilu, hydraulického nakládacího jeřábu, rypadla i nakladače.

„Prvním z nejdůležitějších kroků je zprůjezdnění koryta. Nyní přijde na řadu úklid. Dal jsem již výzvy, že potřebujeme pro tuto oblast poskytnout kontejnery a techniku na nakládání,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).

Průjezdné jsou už i silnice kromě Šumvaldu

V oblasti by podle dopravních informací policie měly být průjezdné už také všechny silnice, které byly v pondělí uzavřeny kvůli vodě. Průjezd obcí Šumvald v délce zhruba sedmi kilometrů je však kvůli následkům záplav dočasně uzavřen, uvedla policie.

Hasiči navíc apelují, aby lidé nejezdili, pokud to není nezbytně nutné, do oblastí postižených přívalovými dešti a následnými povodněmi. „Hasiči zde zasahují v nebezpečných a fyzicky náročných podmínkách a práci jim velmi komplikují zvědaví občané, kteří nemají na místě zásahu co dělat,“ doplnila jejich mluvčí.

Silná bouřka s následnou povodní má jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu z místní části Šumvaldu Břevence.

Studio ČT24: Likvidace následků povodní (zdroj: ČT24)