Brno nechá otestovat přítomnost mikroplastů a hormonů ve vodě. Řekli si o to lidé

Brno bude ve spolupráci s Brněnskými vodárnami a kanalizacemi zkoumat přítomnost hormonů a mikroplastů v pitné vodě. Jde o úspěšný projekt z participativního rozpočtu, kam podávají návrhy přímo obyvatelé.

Podle místopředsedy představenstva Brněnských vodáren Jana Zámečníka pitná voda v Brně splňuje požadavky dané vyhláškou a kontrolují se v ní všechny limity včetně pesticidů a dalších škodlivých látek.

Nový projekt má ale za cíl jít dál a podívat se na přítomnost mikroplastů, hormonů nebo i léčiv, jejichž hladina se dosud nesleduje. „Na vytipovaných místech budeme mít možnost zjistit také přítomnost antidepresiv nebo například drog ve vodovodní soustavě,“ řekl.

Vzorky budou z prameniště i z přehrady

Vodovodní síť města je součástí brněnské vodárenské soustavy, která je zásobována ze dvou hlavních zdrojů pitné vody, oba leží mimo Jihomoravský kraj. Jde o prameniště podzemní vody v Březové nad Svitavou a z nádrže Vír na řece Svratce, kde voda prochází úpravnou vody Švařec.

„Tři odběrná místa budou přímo na prameništi Březová, další na přítoku do úpravny vody Švařec a poslední při odtoku z této úpravny,“ doplnil Zámečník.

Mikroplasty pocházejí z oblečení nebo kosmetiky

Mikroplasty jsou plastové částice ve velikosti od sto nanometrů až po pět milimetrů, do vody se mohou dostat například při otěru syntetických tkanin, pneumatik nebo z některých kosmetických výrobků.

Podle Světové zdravotnické organizace sice pro člověka mikroplasty ve vodě nepředstavují přímé riziko, ale mohou ovlivnit živočichy v řekách a mořích. Potravním řetězcem se dostávají zpět k člověku, například v rybách, které konzumuje.

Projekt nazvaný Za zdravější a lepší vodu v Brně uspěl v roce 2018 v hlasování veřejnosti o návrzích pro participativní rozpočet. Obdržel 2341 hlasů. Náklady činí téměř milion korun. Participativní rozpočet Brňanům umožňuje rozhodovat o části výdajů města.