Hledači kovů našli v lese u Brna nákrčník z doby římské. Pro archeology záhada

Ve Ždánickém lese, který se rozkládá jihovýchodně od Brna, našli amatérští hledači kovů zlatý nákrčník. Šperk pochází patrně z mladší nebo pozdní doby římské, která se datuje zhruba do třetího a čtvrtého století našeho letopočtu. Pro archeology je nález záhadou, na místě totiž nenašli žádné další archeologické stopy, které by mohly důvod uložení a původ nákrčníku vysvětlit.

Členové archeologického spolku našli pomocí detektoru kovů nákrčník už v lednu, archeologové vyjeli na místo a postupně vykopali sondu o straně dva a půl metru, ale nic nenašli. Podle nálezců se nákrčník nacházel v hloubce zhruba dvacet centimetrů.

Přišli na něj při ověřování nálezu mincí z třicetileté války, který se pokoušeli lokalizovat a případně dohledat zbytek depotu. „My se spolkem ArcheoMoravia takto dlouhodobě spolupracujeme, využíváme je k vyhledávání i ověřování nalezišť,“ řekl archeolog Miroslav Popelka z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Příběh nákrčníku zůstane zřejmě opředen tajemstvím

Archeologové se snažili zjistit, proč se nákrčník objevil zrovna na daném místě ve Ždánickém lese, ale rozklíčovat záhadu se jim nepodařilo. „Nevíme, s čím nález spojit. Většinou se takové šperky nacházejí v hrobech, ale v okolí jsme žádné nenašli. Mohla to být ale i nějaká šarvátka, při které byl předmět ztracený,“ vysvětlil archeolog Miroslav Popelka.

Dalším vysvětlením může podle něj být třeba to, že nákrčník patřil k mincím z třicetileté války a mohlo se jednat o kořist, které byl vzácný zlatý předmět součástí. „Všechny tyto i další hypotézy je nutné brát v úvahu. Je však třeba počítat také s variantou, že skutečný příběh osudu nákrčníku zůstane navždy opředen tajemstvím,“ uvedli archeologové na facebookovém profilu ústavu.

Unikátní předmět bude součástí muzejních sbírek

Získaný artefakt patří do skupiny nákrčníků s hruškovitě tvarovaným zapínáním na jednom konci a knoflíkem na straně druhé. Byl vyroben z tenčího zploštělého pásku a ozdoben nepravidelným kolkovaným ornamentem. Váží 32 gramů. „Podrobili jsme ho měření na Puncovním úřadu a to ukázalo ryzost 900/1000. V prostředí takzvaného středoevropského barbarika jde o neobvyklý nález,“ řekl Miroslav Popelka.

Unikátní předmět teď poputuje do sbírek některého z muzeí. „Budeme jednat s Muzeem Vyškovska i s Moravským zemským muzeem v Brně. Nákrčník bude zlatým hřebem sbírek,“ uzavřel Miroslav Popelka.