Hygienici evidují už 169 nakažených mezi horníky a jejich příbuznými. Testování skončí v pondělí

V souvislosti s nákazou koronavirem v Dole Darkov společnosti OKD v Karviné hygienici evidují už 169 nakažených, a to včetně známých a příbuzných zaměstnanců dolu. Během soboty tak počet nakažených stoupl o šestnáct, hygienici za jeden den odebrali více než 900 vzorků. Testování zaměstnanců dolu OKD má skončit v pondělí.

V souvislosti s Dolem Darkov se tak dosud prokázala nákaza u 135 pracovníků dolu a 31 jejich rodinných příslušníků. Mezi nakaženými je také šest pendlerů z Polska a tři pracovníci jiného zaměstnavatele, kteří tam prováděli například údržbu. Šest pozitivních odhalilo páteční testování, v sobotu přibylo dalších 16 nakažených. 

Plošné testování pracovníků v Dole Darkov má pokračovat až do pondělka. Ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě Pavla Svrčinová oznámila, že v pátek hygienici odebrali až 280 vzorků, v sobotu více než 900. Do pondělí by mělo být otestováno celkem 1600 zaměstnanců, kteří pracují v Dole Darkov, navazující úpravně a některých povrchových pracovištích.

Podle mluvčí OKD Nadi Chattové probíhá testování zaměstnanců bez komplikací. „Je to organizované, všechno probíhá v klidu,“ řekla. Předpokládaný čas odběru se horníci dozvídají vždy den předem.

Nakažených teď bude přibývat hlavně mezi příbuznými horníků

V Dole Darkov se nákaza covidem-19 začala šířit minulý týden. Hygienici tam proto plošné testy dělali už počátkem týdne, kdy odebrali skoro 800 vzorků. Mnoho pozitivně testovaných horníků nemělo žádné příznaky nemoci. Nárůst počtu nakažených čekají hygienici hlavně v rodinách pozitivně testovaných havířů.

Hasiči v sobotu vydezinfikovali už i Základní školu Generála Svobody v Havířově, kam chodil syn jednoho z nakažených horníků, který byl rovněž pozitivně testován. Chlapec i ostatní děti ze školní skupiny a dvě učitelky museli do karantény. Hasiči školu dezinfikovali teplým aerosolem, řekl mluvčí krajských hasičů Marek Gašparín.

Moravskoslezští hasiči mají podle něj k dispozici patnáct zařízení na dezinfekci aerosolem. V pátek takto dezinfikovali objekt Hlavní báňské záchranné stanice v Ostravě-Radvanicích.

Firma OKD zkrátila pracovní dobu a horníky nepřesouvá na jiná pracoviště

Situací v OKD se má v pondělí zabývat i Krizový štáb Moravskoslezského kraje, na základě výsledku testování zváží další případná opatření. Zvýšená bezpečnostní opatření jsou v celém OKD, pro Důl Darkov jsou však ještě přísnější. Zaměstnanci z Darkova se nepřesouvají na jiná pracoviště, pracuje se jenom na tři směny místo čtyř a zkrátila se i pracovní doba, aby se horníci z jednotlivých směn nepotkávali.

„Pokud dojde ke zhoršení epidemiologické situace, připravujeme se na možnost vyhlášení stavu nebezpečí. Díky tomuto kroku bych jako hejtman získal kompetence nařizovat krizová opatření na území kraje, která by mohla pomoci řešit aktuální epidemiologickou situaci,“ řekl tento týden hejtman Ivo Vondrák (ANO).

S vedením OKD i krajem pravidelně jedná i město Karviná. „Vycházíme vstříc všem požadavkům KHS Moravskoslezského kraje, dodržujeme jako město veškerá nařízení. Všechna zásadní opatření jsou v rukou exekutivy, čili hygieniků a epidemiologů,“ řekl primátor Jan Wolf (ČSSD).

Město na sociálních sítích také napsalo, že se množí dotazy lidí týkající se možnosti návratu domů v případě okamžitého vyhlášení stavu nebezpečí. Uvedlo, že tento víkend vyhlášení stavu nebezpečí neočekává.