Vražedkyně Janáková dostala za falešné obvinění dozorce ze znásilnění osmiměsíční trest

Vražedkyně Petra Janáková, nyní Nová, odsouzená na třicet let do vězení za vraždu sběratele, dostala u Okresního soudu v Opavě osmiměsíční nepodmíněný trest za falešné obvinění dozorce. Nařkla ho ze znásilnění, když ve věznici otěhotněla. Vyšetřování ale ukázalo, že otcem dítěte byl jeden z vězňů.

Za mřížemi má Petra Janáková, která si změnila příjmení na Nová, strávit ještě dvacet osm let. V těhotenství byla dočasně propuštěna, dítě se jí narodilo koncem srpna. Její tvrzení, že ji ve věznici v Opavě znásilnili dozorci, se nepotvrdilo. Policie ji obvinila z křivého obvinění a prosazovala vzetí do vazby. Soud návrhu vyhověl, dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. O dítě se nyní stará babička.

Původně se měl soud případem zabývat v polovině března. Hlavní líčení ale bylo zrušeno v souvislosti s koronavirovou epidemií. Pokud bude udělený trest pravomocný, odsouzená žena ho bude muset vykonat po odpykání trestu za vraždu.

„Nastavená bezpečnostní pravidla Vězeňské služby České republiky pohlavní styk příslušníka s vězněnou osobou neumožňují,“ řekla už dříve mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Vyloučila také možnost pohlavního styku mezi vězni. Připustila ale, že by si vězni mohli nějakým způsobem sperma předat. V minulosti byl podle ní například zaznamenán pokus o předání spermatu v propisovací tužce.

Na vraždě sběratele se kromě Janákové podílel 31. července 2017 i její tehdejší manžel Jaroslav Janák. Sběratele mincí a známek z Prahy vylákal pár pod záminkou obchodu na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem poblíž Lázní Bělohrad na Jičínsku střelila zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do kukuřičného pole a muži sebral telefon, doklady a třicet čtyři tisíc korun.

Manželé Janákovi se také dvakrát neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Navedl je k tomu Martin Herzán, který uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí. Herzán si za návod k vraždě odpyká osm let.

Janákovi podle soudů připravovali i další dvě loupežné vraždy sběratelů. Janáka, který se přiznal a při policejních výsleších usvědčil i svou tehdejší ženu a Herzána, poslal soud do vězení na dvacet osm let.