V Brně vyvíjejí respirátor z bioplastu. Jeho výroba bude levná a jednoduchá

V laboratoři bioplastů na Fakultě chemické Vysokého učení technického v Brně (VUT) vznikl koncept respirátoru, který by se dal vyrábět podobně levně a jednoduše jako třeba plastové kelímky. Metoda vakuového termoformingu umožní velkovýrobu. Respirátory by tak byly dostupné nejen pro složky záchranného systému, ale i pro běžné uživatele.

S nápadem vyrobit respirátor přišel v březnu Radek Přikryl z Ústavu chemie materiálů. „Ve stavu, kdy nebyly ochranné prostředky, jsme chtěli primárně zkusit vybavit VUT z něčeho dostupného. Když v tu chvíli zrovna držíte plastový kelímek v ruce, napadne vás ledacos. Komerčních řešení je spousta, ale žádné v tu chvíli nebylo dosažitelné,“ vysvětlil Přikryl.

První funkční prototypy základní velikosti jsou hotové a čeká je další testování. Škola chce koncept nabídnout firmám, které s vakuovým termoformingem pracují. Případného výrobce pak čeká ještě řada nutných certifikací.

Kvalita filtru určí stupeň ochrany

Materiáloví inženýři se proto obrátili na kolegy z Ústavu konstruování a společně se pustili do vývoje designu. „Zkušenosti s parametrickým 3D modelováním a tvorbou výrobních dat, ale také s ergonomií masek vyvíjených paralelně pro 3D tisk umožnily za tři týdny vyrobit formy pro vakuové formování plastů a funkční prototyp polomasky,“ uvedl David Paloušek z Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT.

Díky tomu, že jde o plastovou skořepinu, je respirátor lehký a poddajný. I s filtrem a gumičkami váží méně než 25 gramů. Nejlehčí textilní respirátory mají hmotnost asi deset gramů. Respirátory s výměnnými filtry váží až desetkrát víc.

„Navíc je náš respirátor koncipován tak, aby měl lehce vyměnitelný textilní filtr. Kvalita filtru pak určí stupeň ochrany. Může se využít lokálně dostupného filtračního materiálu. Materiál samotné masky je omyvatelný a dezinfikovatelný alkoholovými dezinfekčními prostředky,“ popsal Přikryl.

Materiál bude snadno rozložitelný

Respirátor je testovaný s filtračními textiliemi pro třídu FFP1 a FFP2. Pokud je správně nasazený, je veškerý vzduch nádechu i výdechu filtrován.

„Začali jsme pracovat také na vývoji těchto masek z materiálů, které mohou být rozložitelné v přírodě. To je důležité zejména pro případné využití v některých rozvojových zemích, kde není úplně dořešen sběr a recyklace plastového odpadu. Takové materiály nám na míru vyvíjí společnost PANARA Nitra spolu s kolegy z Fakulty chemické a potravinářské technologie Slovenské technické univerzity Bratislava,“ uzavřel Radek Přikryl.