Padl první trest za otravu syntetickou marihuanou. Bezdomovec si má odsedět osm let

Krajský soud v Ostravě vynesl první rozsudek v případu úmrtí po požití kanabinoidu, kterému se také říkalo „syntetická marihuana“. Sedmatřicetiletý bezdomovec Lukáš Masný si má ve vězení odpykat osm let za to, že v září 2018 nabídl syntetickou drogu svému kamarádovi. Oba po užití látky upadli do bezvědomí, přítele obžalovaného už lékaři nezachránili.

Oba muži žili na ulici zhruba šest let a marihuanu kouřili pravidelně. Předloni v září ale Masný podle soudu přinesl syntetickou náhražku marihuany, která je však mnohonásobně silnější než opravdová marihuana. 

Podle redaktora ČT Jiřího Loučky oba muži kromě kouření kanabinoidu údajně pili i alkohol. To je ale podle toxikologů smrtelná kombinace. „Ta nebezpečnost tkví v tom, že konzumenti vůbec neví, kolik tam toho je a co můžou očekávat, jaké jsou nežádoucí účinky,“ poznamenala toxikoložka z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě Marie Staňková. 

Po užití drogy oba muži upadli do bezvědomí. Kamarádovi obžalovaného Lukáše Masného už lékaři nedokázali pomoci, měl otok mozku a plic. Obhájce Masného Petr Langer ale v pondělí u soudu řekl, že obžalovaný měl drogu právě od poškozeného. 

Původně muži hrozilo až osmnáct let vězení

Podle soudu však Masný vypovídal zmateně a nelogicky. Tvrzení o tom, že drogu dostal od oběti, tak neuvěřil. Lukáš Masný si měl původně odpykat až osmnáct let za mřížemi, ale soud mu trest mimořádně snížil. 

Jednalo se o souhru nešťastných událostí a proto (soud) uložil trest odnětí svobody pod dolní hranicí trestní sazby.
Klára Krystynová
mluvčí Krajského soudu v Ostravě

První rozsudek krajského soudu v případu několika otrav po užití syntetické drogy na Ostravsku zatím není pravomocný. 

Řada otrávených, dva mrtví

Případ Lukáše Masného a jeho kamaráda z 10. září 2018 byl na Ostravsku prvním. O tři dny později už policisté evidovali 21 otrávených lidí. V souvislosti s tím policie obvinila šest lidí. Postupně se ale droga z Ostravy šířila dál, například do Hlučína na Opavsku, kde po jejím užití zemřel druhý muž. 

Droga se mezi lidi dostala zřejmě poté, co ji v kontejneru objevila žena bez domova. Údajně bylo v několika krabicích až tři tisíce balíčků. Poslední případ otravy policisté zaznamenali minulý rok v květnu. Celkem se přiotrávilo 24 lidí. Policie obvinila osmnáct osob. 

Před šesti lety se syntetickou drogou přiotrávilo šest set lidí v Rusku, patnáct z nich zemřelo. Látka pravděpodobně pocházela z Číny nebo Indie. O rok později se objevila v Polsku, kde během týdne skončilo v nemocnicích dvě stě lidí. Právě z Polska se kanabinoid zřejmě dostal na Ostravsko.